Pavilon šelem a plazů se rozrostl o krásná malá tygří mláďata. Ty si po šesti týdnech od narození mohli návštěvníci poprvé prohlédnout, dlouho to ale nevydrželo. Jejich matka se zdála být ošetřovatelům stále více nervózní, zejména kvůli davům, které si mláďata prohlížely. Pro jistotu tedy výběh Zoo Praha uzavřela.

„Před chvilkou mi službu konající chovatel volal, že tygřice Banya se mu zdá neklidná. Její část pavilonu tedy na dnešek pro jistotu opět uzavřeme a příležitosti vidět tygřata budete mít snad opět zítra. Zdůrazňuji slovo „snad“, bude záležet na Banye,“ uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Během jara nově dováděla v zoo také mláďata slonů:

Video
Video se připravuje ...

Slůňata Max a Rudi v Zoo Praha pořád blbnou: Přijďte se na ně podívat Michaela Lišková

Znovu přístupný

Během neděle se ale vše vrátilo do normálu. Banya byla klidnější ž v sobotu. „Včera už byla Banya klidná, ale v rámci předběžné opatrnosti jsme se na dnešek rozhodli zábrany u jejího výběhu posunout ještě víc dozadu, a když to chovatelé budou považovat za potřebné, celou zadní část pavilonu opět zavřeme. Všechno tedy probíhá, jak má, ale pokud chcete tygřata vidět, potřebujete určitou dávku štěstí,“ uvedla zoo na sociálních sítích.

Podívat se do pavilonu v následujících dnech by tak neměl být problém. Jestli však spatříte malé tygříky, bude spíše dílem náhody. „Banya brzo po porodu přenesla svá mláďata z porodního boxu do expozice a na přítomnost lidí reagovala nervózně. Proto jsme část pavilonu uzavřeli a návštěvníci tak tygřata mohou vidět teprve nyní,“ dříve vysvětlil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Od narození větší sameček má hmotnost 5,16 kg a samička 3,78 kg. „Sklon růstové křivky obou mláďat odpovídá zahraničním údajům. Sameček je kopíruje téměř přesně a samička je stále drobnější, ta zatím ztrátu nedohnala,“ říká kurátor savců Pavel Brandl. Jména zatím nemají.
Fotogalerie
15 fotografií