Akicon není v Praze žádnou novinkou. Vznikl už před patnácti lety, kdy se sešla skupina lidí zajímajících se o japonskou kulturu a rozhodla se uspořádat akci pro lidi s podobnými zájmy. „Nejvíce jsme pyšní na naši dlouholetou tradici,“ těšila se organizátorka Jana Křečková.

Po patnácti letech zájem o akci neopadá, naopak. Více než polovina návštěvníků si na akci připravila kostým podle své oblíbené postavy. Na Chodově bylo možné potkat například postavy z animáku V hlavě - Závist, znechucení a radost. Postavičky se tak zhmotnily do lidské podoby. „Milujeme animáky, nejen anime. Na akci jsem poprvé s kamarádkami,“ prozradila návštěvnice Petra.

Zábava na celý den

Návštěvníci si mohli užít soutěže, kdy proti sobě soupeřili dva tříčlenné týmy v podobě vědomostních soutěží. Ti, kteří nestáli o zábavné show a neměli potřebu se seznamovat a družit se s dalšími Cosplayery, si užívali malování na grafických tabletech. „Jsem spíše introvertní. Navíc doma takový nadupaný tablet nemám,“ prozradila návštěvnice Katka, která se bavila sama při tvoření.

Cosplay je anglickou zkratkou costume play, tedy kostýmové hry. Přestože jsou  největšími maniaky do cosplay Japonci, u nás v Česku milovníků maškarád přibývá. Například na Akiconu se sešlo více než 700 návštěvníků, kteří si vyhráli s tvorbou postavy na míru.

Fotogalerie
34 fotografií