Lapidárium Národního muzea objevíte po pravé straně holešovického Výstaviště, v polovině cesty k paláci. Po vstupu na vás vykoukne první instalace, která je pověšená z vysokého stropu. 

Jakmile se vydáte vlevo, objevíte první světelné instalace, které vás uvedou do prvního sálu. Kamenné sochy, které jsou stálou expozicí lapidária, dodávají na kontrastu mezi starým a novým designem.

Střepy nosí štěstí

Naleznete tady třeba hordu skleněných střepů, kterou nazval Maxim Velčovský Štěstí. A toho je tu opravdu požehnaně. „Sousoší, která byla svědky válek, konfliktů a katastrof, přežívají pro další generace, chráněny před vandaly ze stag party groups a kyselým deštěm,“ představil kopu střípků Velčovský.

Kromě střepů zde objevíte třeba kolekci Cocoon, která se inspiruje zámotky bource morušového, neotřelý design nového provedení celoskleněného historického lustru i světelnou moderní instalaci naproti starodávnému chrliči.

Lapidárium

Název lapidárium je odvozený od latinského pojmenování kamene – v 2. pádu „lapidis“. V dnešní podobě skýtá kolekce Lapidária Národního muzea na dva tisíce sbírkových předmětů. Z nich je k vidění asi čtyři sta. Ostatní jsou drženy v depozitářích. Objevíte tady doklady kamenického řemesla a sochařských prací v kameni z českých zemí od 11. do 19. století, výjimečně i z počátku 20. století.

Ochutnávka z lapidária:

Fotogalerie
29 fotografií