Za první světové války, které se také říkalo Velká válka, byla Praha ještě stále na několik posledních let součástí rakousko-uherské monarchie. Ačkoliv se přímo v budoucím hlavním městě Československa nenacházela válečná fronta, ovlivňovala tato zásadní událost životy prakticky všech Pražanů.

Dobové fotografie a dokumenty evidují spoustu momentů, které si moderní člověk 21. století nedovede představit. Patří mezi ně například fotografie skupiny uprchlíků z Haliče v podhůří Karpat, kteří do Prahy utekli před zuřícími boji. Další snímek ukazuje skupinu raněných vojáků před Rudolfinem.

Fronty na jídlo a informace

„Naším záměrem bylo představit druhou světovou válku v těch nejvýraznějších projevech tehdejšího dopadu války na zázemí a život obyvatel. Nejvýraznějším fenoménem té doby jsou fronty na nedostatkové zboží. Ty vznikaly nejen před obchody, ale také před redakcemi deníků, kde lidé sledovali výsledky bojů na frontě, zjišťovali tam zprávy o raněných a zemřelých. Obyvatelé mohli na dálku pozorovat osudy svých otců, manželů a synů,“ uvedl autor výstavy před Muzeem hlavního města Prahy Bohuslav Rejzl.

Prodej mouky ve vyšehradské prodejně, 1914-1915.
Autor: Muzeum hlavního města Prahy

Venkovní výstava před hlavní budovou muzea na Florenci spočívá ve dvanácti panelech, které vyobrazují dobové fotografie i dokumenty. K prohlédnutí je téměř do konce roku, oficiální datum ukončení je stanovené na 29. prosince.

Záměrně se tu historický materiál nevěnuje samotnému vzniku Československa, ke kterému došlo po skončení první světové války. Na toto téma se totiž bude soustředit samostatná expozice příští rok během výročí 100 let naší samostatnosti.

Podívejte se, co dalšího k výstavě prozradil její autor Bohuslav Rejzl. Prohlédněte si také dobové fotky a záběry ze samotné expozice:

O významné bitvě u Sokolova čtěte zde >>>

Fotogalerie
13 fotografií