Letošní, v pořadí dvanáctý Velký knižní čtvrtek nabídne o jednu novinku více než v předchozích letech. Těšit se můžete na knihy napříč různými žánry i na doprovodný program, jejž dnes hostí Městská knihovna v Praze a 26. října Knihovna Jiřího Mahena v Brně.

V Praze se dnes představí Michal Viewegh, Helena Třeštíková, Pavel Kosatík, Tomáš Šebek, Martina Formanová, Josef Karika, Milan Ohnisko, David Koller, Andrea Sedláčková, Petra Soukupová, Markéta Zahradníková, Martin Sodomka, Alice Flemrová a britský spisovatel Gavin Extence.

Třeštíková, Snížek a pohádky pro rodiče

Akce tradičně představí novinky různých žánrů od českých i zahraničních spisovatelů. Mezi šestnáctkou nových knih bude i Sběrná kniha od Pavla Kosatíka, která přináší pohled na dílo a život režisérky Heleny Třeštíkové.

Nové pohádky pro unavené rodiče Michala Viewegha volně navazují na Krátké pohádky pro unavené rodiče, které vyšly před deseti lety. Další očekávanou novinkou jsou Povídky na tělo Martiny Formanové. Podruhé na pole literatury vstupuje filmová režisérka Andrea Sedláčková, tentokrát se společenským románem Každý něco tají.

Světovou beletrii reprezentuje román Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou, třetí díl tetralogie Geniální přítelkyně od autora či autorky publikující pod jménem Elena Ferrante.

Literaturu pro děti a dospívající zastupuje Petra Soukupová v knížce Kdo zabil Snížka?, kterou ilustracemi doprovodila Tereza Ščerbová.

Dvakrát ročně

Postupně se Velký knižní čtvrtek, jenž měl pomoci knihám a knihkupcům v době ekonomické krize, rozrostl na dvě opakování za rok. Před pěti lety byly zařazeny do nabídky e-knihy a předloni se přidaly i audioknihy v podobě Velkého audioknižního čtvrtku, který se letos koná 2. listopadu a nabídne 11 nových audioknih.