Po matějské je břevnovská pouť tou největší v Praze. Stačí se nechat přivézt tramvají 22 nebo 25 na zastávku Břevnovský klášter. Pak už vás navede hlučná hudba, která k pouťové zábavě neodmyslitelně patří.

Že jdete správným směrem, poznáte hned záhy, už po pár metrech na vás totiž vykoukne první atrakce – obří barevná houpací loď. Na prostranství okolo kláštera ve čtvrtek podobných atrakcí vyrostlo na čtyřicet. Většina z nich je zaměřena na mladší návštěvníky – vystřelovací kouli a další šílené adrenalinové atrakce, které znáte z matějské, tady nemají. 

Jsou tu ale dětské kolotoče hned v několika velikostech, labutě, nejrůznější houpačky, poníci, kteří chodí v ohradě dokola, autodrom i peprnější rychlejší atrakce, které zaujmou spíše starší děti.

Malí návštěvníci

Všechny tyto pouťové radosti si den před oficiálním zahájením mohli užít výjimeční malí návštěvníci. Čtvrtek byl totiž vyhrazen pro děti a mládež z ústavů, dětských domovů, stacionářů, rehabilitačních ústavů a v péči rodičů s různými stupni handicapu, kteří si atrakce nemohou užívat v normálním provozu. Připraveny pro ně byly posvícenské koláče i drobné dárky, letos už potřinácté.

„Spolek si tehdy řekl, že by bylo dobré podle tradic obnovit poutě v Břevnově. Začínali jsme s pěti atrakcemi a pár stánky členů spolku. A záměr vyšel a dnes pořádáme největší pouť v Praze. Při prvním ročníku dokonce už sněžilo, ale to nás stejně neodradilo,“ těšil se Tomáš Hudera, předseda spolku břevnovských živnostníků, kteří akci pravidelně pořádají.

Pouť u břevnovského kláštera patřila den před oficiálním otevřením dětem s handicapem.
Autor: Eva Fornálová

A jak letošní atrakce hodnotí děti, které si mohly vyzkoušet vše bezplatně? „Nejlepší byla jízda na koních. A pak jsme byli s maminkou na autech, mašince i strašidelném hradu tamhle,“ ukazoval malý Tomášek, zatímco čekal na spuštění další atrakce.

Podívejte se, jaké atrakce na vás tady čekají:

Fotogalerie
37 fotografií