Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

To je pořádné retro! Výstava videoher v Holešovicích cestuje časem, které jsou ty nejlepší?

/
  • Výstava Game on nabízí možnost zahrát si nejrůznější světově uznávané videohry napříč časem.
    27. září 2017 ● 19:28

    V pražských Holešovicích na Bubenském nábřeží v Hale 40 si můžete užít den při hraní videoher. Výstava Game On nabízí možnost zahrát si nejrůznější světové trháky. My jsme si pro vás připravili výběr těch, které jsou mezi návštěvníky nejoblíbenější. 

  • 1.

    Pong

    Jedna z nejstarších videoher, které tady objevíte, je takzvaný Pong, který vznikl v roce 1972. Jedná se o tenisovou počítačovou hru s jednoduchou 2D grafikou pro dva hráče, která se záhy začala objevovat v barech po celé Americe.

    Výstava videoher v Holešovicích
    Autor: Eva Fornálová

  • 2.

    Pacman

    Pacman je populární hra, kterou hráli už naši prarodiče. Tahle kultovní hra vznikla v Japonsku v květnu 1980. Žluté kolečko s okem a ústy, které jedlo puntíky, měly jako základní hru snad všechny staré mobilní telefony s klávesnicí. Pacman vznikl na popud vytvořit nenásilnou hru, která by bavila i ženy. A povedlo se.

    Výstava videoher v Holešovicích
    Autor: Eva Fornálová

  • 3.

    Donkey Kong

    Další stařičkou kultovní hrou je Donkey Kong z roku 1981. Jedná se o arkádovou hru, kde opice uskakuje před nejrůznějšími objekty a postupně se posouvá do vyšších a složitějších kol. Navzdory počátečním pochybnostem personálu společnosti Nintendo získala hra velký úspěch úspěch v Severní Americe a Japonsku. 

    Výstava videoher v Holešovicích
    Autor: Eva Fornálová

  • 4.

    Dragon´s Lair

    Tahle hra vznikla nejprve v arkádové verzi v roce 1983. Hlavní hrdina Dirk Daring je rytíř, který se pokouší vysvobodit princeznu Daphne od zlého draka Singea z hradu mocného čaroděje. Jednalo se o první hru s takto propracovanou grafikou.

    Výstava videoher v Holešovicích
    Autor: Eva Fornálová

  • 5.

    Prince of Persia

    Jedna z prvních počítačových her, které si pamatují snad všichni pamětníci, je Prince of Persia, která pochází z roku 1989. Tahle arkádová hra byla původně vytvořena pro Apple. Postupně se tahle hopsací plošinová hra dostala i do verze pro stolní počítač.

    Výstava videoher v Holešovicích
    Autor: Eva Fornálová

  • 6.

    Pokémon

    Postavička Pikachu z kresleného seriálu Pokémon si získala celý svět. Proto v roce 1996 v Japonsku vznikla série videoher stejnojmenného názvu. Tahle hra nejprve vznikla pro kapesní herní konzoli GameBoy, které byly v devadesátých letech velmi oblíbené.

    Výstava videoher v Holešovicích
    Autor: Eva Fornálová

  • 7.

    Tomb Raider

    Hra, jejíž hlavní postavou je britská archeoložka Lara Croft, proslavila v polovině 90. let 20. století herní konzoli PlayStation. V trojrozměrném prostředí musel hráč projít nejrůznějšími lokacemi, kde se potkával se zvířecími a lidskými nepřáteli, které musel zneškodnit.

    Výstava videoher v Holešovicích
    Autor: Eva Fornálová

  • 8.

    Doom

    Tahle akční počítačová hra vznikla v roce 1993. Podle hry byl natočen i film a vyšly i různé stolní hry a komiksy. Hra se hraje dodnes. Poslední Doom 4 vyšel v loňském roce. Sci-fi hororový příběh představuje elitního mariňáka vyslaného na Mars po napadení svého velícího důstojníka, který nařídil, aby jeho jednotky začaly střílet na civilisty.

    Výstava videoher v Holešovicích
    Autor: Eva Fornálová

  • 9.

    Mafia

    Jedna z nejoblíbenějších her návštěvníků je česká hra Mafia, která vznikla v roce 2002. Hráč se ocitá v roli třetí osoby, taxikáře Thomase Angela, který se stal mafiánem ve městě Lost Heaven ve Spojených státech. Hra přivádí člověka do třicátých let 20. století a nabízí na 20 misí. Mafia bývá často označována nejlepší českou hrou vůbec.

    Výstava videoher v Holešovicích
    Autor: Eva Fornálová
  • 10.

    Minecraft

    Světově nejoblíbenější hra posledních let, kterou si tady můžete zahrát, je Minecraft. Tuhle počítačovku vytvořil v roce 2009 švédský vývojář Notch. Svět Minecraftu se skládá z nejrůznějších kostek s různými vlastnostmi. Hru je možné hrát sám, ale také s dalšími hráči.

    ...
    Autor: omihay / Shutterstock.com

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

vosavopruz: Dooma hraju dodnes,Pacman mě nikdy nebavil a 300 kila nebo kolik je vstupné bych nedal,zvlášt když jsou na internetu emulátory atd.

(27. 09. 2017 23:28)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy