Protáhnout se a udělat něco pro zdraví, přitom neutrácet za posilovny a užívat si nebe nad hlavou budou moci Pražané ještě tento podzim, nejpozději příští léto. Magistrát se totiž rozhodl investovat do výstavby nových venkovních cvičišť 33 milionů korun. Do rozpočtu přislíbil přispět také Český olympijský výbor částkou 6,3 milion.

„Investice do venkovních hřišť a sportovišť je nejlepší způsob, jak se pokusit snížit negativní patologické jevy u mladých lidí a nabídnout možnost zlepšit fyzičku i zdraví,“ řekl Blesku předseda magistrátního výboru pro výchovu a vzdělávání Patrik Nacher.

Fitness trenér Marek Lhotský ukazuje i možnosti venkovního cvičení za použití běžných venkovních objektů, třeba lampy.
Autor: Blesk - Tonda Tran

Nyní je vše na městských částech, které musejí jednotlivé projekty připravit pro realizaci. Každý takový fitpark vyjde na 600 tisíc korun, na sportovce od 8 let v něm bude čekat plocha o 200 metrech čtverečních a více, čtyři stanoviště s běžeckou dráhou a prvky k posilování.

„Největší výhodou fitparků je, že tu může zdarma cvičit kdokoli a ještě na čerstvém vzduchu,“ řekl Blesku fitness trenér Marek Lhotský (22), který také představil možnosti využití prvků.

Podobně vybavená sportoviště už v metropoli jsou, například tohle je v parku Grébovka.
Autor: Blesk - Tonda Tran

„Je to i náročnější, protože venku je zátěží vlastní váha. Hrozí však i riziko poranění při špatném cvičení, proto bych doporučil alespoň dvakrát třikrát vyrazit ven s trenérem. Poradí jak cvičit smysluplně a bezpečně,“ dodal Lhotský. Více než 50 míst pro umístění cvičišť vybírají městské části především v již existujících nebo nově budovaných parcích, další vzniknou v blízkosti základních škol.

Fotogalerie
14 fotografií