Trápí nás množství zbytečného odpadu. Už dlouho přemýšlíme, jak na to. Proto jsme vytvořili koncept bezigelitkového trhu, který chceme představit veřejnosti na novém farmářském trhu na Heřmaňáku,“ prozradila pro Blesk.cz jedna z organizátorek trhů Lenka Sehnalová.

Druhy pytlíků

Suroviny na víkendovou hostinu Pražané nedostávali do sáčku, ale papírových pytlíků. Zboží si pak nabírali sami do košíků, které pro ně byly připraveny. „Moc se nám tento nápad líbí. Dokonce už máme i nakoupené znovupoužitelné látkové pytlíky, které si nosíme do supermarketů, abychom šetřili přírodu,“ prozradila Jana, která je zastáncem zdravého životního stylu. 

Pokud si však svůj pytlík nedonesete a nebudete si chtít domů nosit papírové sáčky, můžete si tady zakoupit i balení kompostovatelných znovupoužitelných sáčků. Ty poté můžete využít třeba při dalším nákupu tady na trzích nebo v supermarketu.

Plastů se ale tady úplně nezbavili. Kdyby tady chtěli být naprosto dokonalými, museli by nabízet pouze ovoce a zeleninu. „Co například už teď víme, že nemůžeme nahradit vakuované obaly u některých mléčných výrobků, u biohovězího nebo uzenin, tam by jinak hrozily pokuty od hygieniků,“ vysvětlovala Sehnalová. 

Tyhle trhy zažijete na Heřmaňáku na Řezáčově náměstí opakovaně. První začaly 9. září, další budou 23. 9., 7. 10. a 21. 10. s možností pokračovat až do Vánoc a i dál příští rok.

Podívejte se, jak to vypadalo na prvních trzích:
Fotogalerie
35 fotografií