Slavnostní zahájení odstartovalo v osm hodin večer. Na Václavském náměstí se sešli skalní fanoušci vážné hudby s předstihem, aby ukořistili ta nejlepší místa. „Miluju vážnou hudbu, ale samotnému se mi na ni chodit nechce,“ přiznal se Jakub, který sledoval přímý přenos na Václavském náměstí.

Kdo přišel později, zbylo na něj jen stání. Zájem o vážnou hudbu byl totiž veliký. Řada lidí tak přešlapovala hodinu a půl v zimě, aby slyšela vznešené oratorium Stabat Mater, jež Dvořákovu Prahu zahajovalo, zdarma.

Zvýšený zájem o představení letos zaznamenali i organizátoři. „Považuji za štěstí, že se mohu podílet na vytváření festivalu, který je poctou jednomu z našich velikánů, který nám Čechům ukázal, že můžeme dobýt svět: děláme-li dobře svou práci, a snoubí-li se talent s pokorou a úctou k hodnotám,” říká umělecký ředitel Dvořákovy Prahy Marek Vrabec.

Dva týdny vážné hudby

Kromě Dvořáka si můžete poslechnout v rámci Dvořákovy Prahy další významné skladatele. Během dvou týdnů v Rudolfinu zazní skladby od světových velikánů jako byl Bach, Betthoven, Chopin, Mozart, Kogan, Martinů a řady dalších.

Pokud byste ale trvali na tvorbě Dvořáka, v Rudolfinu si můžete z jeho tvorby vybrat hned z několika koncertů. Například se můžete vydat 13. a 14. září na Requiem, 16. září na symfonii č. 9 e moll z Nového světa a na Hymnus z básně Dědicové bílé hory, 20. září rozezní Rudolfinum Nokturno a koncert pro violoncello a orchestr h moll. Poslední den festivalu, který je 23. září, si můžete užít jak tvorbu Dvořáka, tak Johannese Brahmse.

Představení Dvořáka:

Antonín Dvořák je celosvětově uznávaným skladatelem takzvané klasicko-romantické syntézy. Narodil se 8. září 1941 v Nelazohevsi nedalo Prahy. Hudebního talentu syna řezníka si všiml místní varhaník, díky kterému mohl Dvořák rozvíjet svůj talent. V šestnácti letech začal v Praze studovat varhanickou školu.

Zároveň hrál na violu v orchestru Prozatímního divadla pod vedením Bedřicha Smetany. Přes svůj velký talent se u své první tvorby nesetkal s příliš pozitivním ohlasem. Až v roce 1878 prorazil s první řadou svých Slovanských tanců.

Celý program naleznete na www.dvorakovapraha.cz.

Fotogalerie
16 fotografií