Dům má přitom zajímavou historii sahající až do 14. století. První archivní záznam o domě, který stál na rohu proti domu Alberta notáře, byl v té době v majetku pražského arcibiskupství. Kdysi byl popisován jako „na rohu v ulici, kudy se chodí k mostu“, z čehož vyplývá, že dům byl dlouho posledním v řadě. Dnes je tomu však už jinak.

Během následujících čtyř století změnil asi 25krát majitele, což se projevilo na jeho vzhledu. V revolučním roce 1848 se ale dostal do rukou rodině Roeselových na více jak sto let. V roce 1961 však museli „darovat“ dům státu, protože z domovních příjmů dostávali na opravy domu jen několik procent. Výsledkem tedy byla vynucená správa státu. A trvalo dalších více jak třicet let, než se jej podařilo dostat zpět do rodiny Roeselových.

Opravy by se po letech mohla dočkat také Šlechtova restaurace:

Ani to ale nebyl konec problémů. Dům se v restitucích v devadesátých letech vrátil zpět do rukou rodiny v osobě dnešního majitele - letos 90letého Stanislava Roesela. „Dům U tří zlatých prstenů byl po 40 letech komunistické správy v katastrofálním technickém stavu a ještě tentýž rok padá jeho pavlač. Na dalších několik desetiletí byl úkol pana Roesela jasný - zajistit, aby dům zůstal stát a postupně opravit střechu a další části,“ říká o domu pro Blesk.cz David Hájek z Institutu plánování a rozvoje Prahy. A to se mu podařilo, pak svému vnukovi povolil v přízemí provozovat restaurační zařízení.

Zpět do rukou Roeselů

Od již zmíněných 90. let se zde vystřídalo několik různých podniků, převážně restaurací, od japonské, až po vitenamskou. Po odchodu vietnamské restaurace roku 2017 se ale vnuk současného majitele rozhodl oživit dům podnikem, který nabízí únik od turistického shonu na hlavní tepně královské cesty.

Jen pár metrů od jedné z nejrušnějších pěších ulic v Praze si tak můžou kolemjdoucí posedět na klidném dvorku a pochutnat si na domácích jídlech, koláčích i speciálním pivu. Oblibu si však místo našlo hlavně u Čechů, kteří se tu mohou najíst za obvyklé ceny, které v centru Prahy jen tak nenajdou.  Roesel - beer & cake je tak jedna z mála restaurací v centru Prahy, která není přeplněna turisty a jídlo tu nestojí několik stovek.
Fotogalerie
15 fotografií