Ani jeden ze čtveřice nepracuje v sociální sféře. Vždy však tíhli k pomoci druhým. Františka s Lenkou se už pár let věnují pomoci kočkám v nouzi. Realizují se také už nějakou dobu v pomáhání lidem bez domova. Těm na Vánoce dokonce pečou i 60 várek cukroví, které pak lidem na ulici rozdají.

„Oni se totiž ani nedostanou k domácímu jídlu. Proto tady na pikniku máme jedině domácí jídla. Minule jsem třeba napekla přesolenou nádivku a přitom si nikdo nestěžoval. Naopak mi moc děkovali,“ prozradila Lenka.

Veškerá nadšenost a chuť se rozdat má i svá úskalí. „Včera večer jsem měla už velkou krizi, kdy jsem byla na pokraji vyčerpání,“ smála se Lenka, která měla neskutečnou radost, že vše vyšlo nad očekávání dobře.

Do všeho se daly holky s nadšením bez sebemenší chuti na druhých vydělat. Loni tak zafinancovali za piknik pět tisíc, letos se jim sbírkou u přátel povedlo vybrat dokonce o sedm tisíc víc. 

Bezdomovci se těšili

Chceme jim dát něco bez toho, aniž by si to museli zasloužit. Jinde musí dát alespoň pětikorunu za jídlo, nebo se za polévku pomodlit. Chtěli jsme vytvořit něco, co je vytrhe z toho stereotypu, který zažívají na ulici,“ vysvětlovala Františka.

Dvě krásné mladé dámy zářily, zatímco pendlovaly mezi lidmi, a jako správné hostitelky se se všemi dávaly do řeči. „Máme neskutečnou radost, jak se na to všichni těšili. Ozývali se nám už na Velikonoce, zda bude piknik i letos, a tak jsem se rozhodly, že jej uspořádáme zas,“ doplňovala Lenka. 

„Neskutečně mile nás překvapilo, kolik lidí se letos přidalo a pomohlo nám,“ dokončily organizátorky na závěr. Takže je jasné, že tahle akce rozhodně nebude poslední.

Fotogalerie
43 fotografií