Václavské náměstí za svou existenci prošlo celou řadou zásadních proměn. Samostatným obdobím, na které se dnes často vzpomíná s jistou dávkou nostalgie, byla éra první republiky. „U koně“ se tehdy žilo úplně jinak. Nápory turistů byly ještě na dlouhá desetiletí hudbou vzdálené budoucnosti, přesto tu bylo neuvěřitelně živo.

„Na Václavském náměstí a v jeho okolí sídlilo mnoho vydavatelství. S nadsázkou se dá říct, že to bylo české Times Square. Nacházely se tam české i německé hlavní vydavatelské domy. Tisíce novinářů, redaktorů a vydavatelů tvořily klientelu zdejších bufetů nebo kaváren. Bylo to všechno navzájem propojené,“ prozradil Petr Kučera.

10 tisíc pracujících

Podle historika na Václavské náměstí za první republiky denně docházelo za prací až 10 tisíc lidí, což je vzhledem k tehdejší době neuvěřitelné číslo. Redaktoři a reportéři chodili do zdejších kaváren dělat rozhovory a vyměňovat si informace, protože moderní komunikační technologie ještě neexistovaly. „Václavské náměstí skutečně žilo z toho, že tam byl tisk,“ potvrdil Petr Kučera.

Vyobrazení Václavského náměstí roku 1920.
Autor: ČTK/ZUMA/JT Vintage

Zářilo to podobně

Po druhé světové válce si ještě částečně Václavské náměstí vydavatelskou přítomnost udrželo. Vydavatelství a nakladatelství Práce tu vzniklo roku 1945, postupem doby se navíc „Václavák“ přiblížil newyorskému Times Square i jiným způsobem: obě místa totiž svítila obrovskými reklamními plochami. „V 60. letech zářilo na Václavském náměstí až 200 neonů, takže paralela s Times Square je určitě na místě,“ uvedl Petr Kučera.

Byl to i „Trafouš“

Václavské náměstí lidé během historie přirovnávali k jednomu dalšímu místu v zahraničí. Šlo o Trafalgar Square v Londýně, které je jedním z živoucích center anglického hlavního města. „Během uvolněného období 60. let dostal Václavák lidové označení ‚Trafouš‘,“ připomněl dnes už nepoužívané označení historik Petr Kučera.

Křižovatka Můstek v dolní části Václavského náměstí, rok 1938.
Autor: ČTK

Vydavatelské domy se na Václavském náměstí částečně držely do 90. let minulého století. Tehdy zpřístupnění naší země turistům znamenalo výrazné změny také pro toto prostředí. „Dříve se na Václavském náměstí žilo přes celý den a pracovala tam spousta lidí, dnes se tam tolik nežije a pracuje tam lidí méně. Stahují se tam negativní živly. Kdysi to bývala výkladní skříň, dnes je to spíš vymlácená výloha. Václavské náměstí také určitě ztratilo hodně kvůli vzniku obchodních center kolem Prahy, kam se přesunul zájem návštěvníků,“ dodal historik a architekt Petr Kučera.

Prohlédněte si, jak šel čas s prvorepublikovým Václavským náměstím v porovnání s tím, jak místo vypadalo ještě za císařství:

Fotogalerie
20 fotografií

Václavské náměstí je dějištěm mnoha demonstrací. Podívejte se na poslední větší shromáždění, které proběhlo letos na jaře:

Video
Video se připravuje ...

Dav lidí na Václaváku proti Babišovi a Zemanovi: „Zlu se neustupuje!“ Petr Soukup