Na jaké vinice se Pražané mohou přijít podívat?

„Poprvé se lidé mohou přijít podívat na veřejnosti běžně nepřístupná místa, a to na vinici svaté Kláry v Botanické zahradě v Troji, vinici Salabka, Svatováclavskou vinici, vinici Grébovka, vinici Starého purkrabství na Vyšehradě, Vyšehradskou kapituly – vinici v zahradě Nového děkanství, vinici Albertov, vinici Pod Vyšehradem, Modřanskou vinici, vinici Máchalka, vinici Baba, Svatojánskou vinici a vinice pod Strahovským klášterem. Připraveny budou komentované vycházky a prezentace jednotlivých pražských vinic a jejich produkce. Veškeré informace zájemci najdou na www.prazskevinice.cz.“

Co je na projektu zajímavého?

„Je to snaha odboru pro kulturu a památkovou péči magistrátu otevřít a ukázat obyvatelům Prahy, že jsou tady nějaké vinice. Otevřou se o víkendu i soukromé běžně nepřístupné objekty a zároveň i ty nejslavnější vinice, jako je třeba Salabka nebo vinice svaté Kláry, která patří pod Botanickou zahradu. Jde o to ukázat, že vlastně ty vinice máme, protože se o tom příliš neví a nemluví.“

Která z nich je nejstarší?

Jedna z nejstarších je Svatováclavská vinice na jižním svahu Pražského hradu tam, kde je Villa Richter. U těch vinic je ale problém, že nemáme dochované dokumenty, nemáme přesná data. Například víme, že se na Svatojánské vinici nejspíš pěstovalo víno i před rokem 1143 před založením Strahovského kláštera, ale nemáme k tomu dokumenty.

A ta Svatováclavská?

Ta je spíše legendou, říká se, že tam v 10. století sám pěstoval i lisoval sám Václav. Většinu pražských vinic nechal pak založit až Karel IV., v roce 1358 vydal přímo výnos, podle kterého na všech svazích namířených k poledni vysázeli vinice. Postupně ale byly zničené. Například Svatojánská byla zničena při válce o rakouské dědictví a byla obnovena v roce 1997 a plně do současné podoby díky magistrátu až v roce 2011.

Kde se tedy ještě vyrábí víno? Na všech vinicích?

To nikoliv, z těch pražských vinic se vyrábí na Salabce a na Svatováclavské. To víno si ale můžete dát na Ville Richter. Toho vína v Praze nakonec tolik nezbylo. Nejaktivnější vinice, kde se víno vyrábí do takové míry, aby se dalo stáčet do lahví, případně prodávat, je zmíněná Salabka a Vinice svaté Kláry.

Ta funkce ostatní vinic je jaká?

Udržuje se na nich genofond, udržují se na nich ty původní hrozny, třeba ze 14. století.

Fotogalerie
17 fotografií