Na rozloze 64 hektarů mohou motorističtí fanoušci spatřit jak historické exponáty, tak i novinky automobilek. Hlavním tématem letošního ročníku je italský design.

„Na hlavní louce je přehlídka hlavních italských designových studií. K nim jsou přiřazeny jejich ikonické vozy,“ řekl zakladatel slavnosti Lubor Kos.

Oslavy AMG i Ferrari

Dalšími tématy jsou podle něj oslavy 50 let značky AMG a 70 let značky Ferrari. „Je tady také přes 25 tematických klubů od historických veteránů až po současná auta,“ dodal Kos.

AMG na akci přivezl mimo jiné sportovní modely GT R a GT C Roadster. Mercedes-AMG GT R byl představen v polovině loňského roku na britském okruhu v Brooklands za účasti několikanásobného mistra světa F1 Lewise Hamiltona.

Dalším supersportovním vozem je Pagani Huayra s výkonem přes 700 koní, jehož agregát pochází právě z Mercedes-AMG.

Auta na výstavě mají celkovou hodnotu jedné miliardy korun.
Autor: Martin Přibyl

K vidění je také unikátní Lamborghini Centenario, které bylo vyrobené pouze ve sérii čtyřiceti kusů a dosahuje maximální rychlosti 350 km/h, nebo Ferrari F12 Tour de France, kterých bylo vyrobeno jen 799. V expozici motocyklů jsou mimo jiné italské stroje Ducati nebo MV Agusta.

Exhibiční jízdy i technika záchranářů

Návštěvníci mohou vidět také různé off-road vozy nebo třeba monopost formule 1. Součástí programu jsou exhibiční jízdy, autogramiády nebo představení hasičské, záchranářské a policejní techniky.

Slavnost Legendy pořádá CUBE production Lubora Kose. V minulosti agentura rozvíjela wakeboarding v Čechách a pořádala festival extrémních sportů JoyRide.

Podívejte se na fotky z akce:

Fotogalerie
24 fotografií

Legendární auto mají i na výstavě První republika v Tančícím domě. Podívejte se také na další exponáty:

Video
Video se připravuje ...

Výstava První republika: Jedinečné stroje ze soukromých sbírek Adam Balažovič/BPŽ