Expozice Arktida – takový název ponese nový domov ledních medvědů. Své útočiště v Praze tu ale kromě nich zároveň naleznou také tuleni a severské druhy ptáků. Areál se bude nacházet v severní části Zoo Praha na místě dnešního výběhu kiangů a přilehlého okolí, které dosud není návštěvníky zahrady využívané.

„V tuto chvíli se lední medvědi nacházejí poblíž hlavního vchodu do zoo. Jsou v objektu, který byl vybudován v první polovině 30. let, původně byl určen pro hnědé a lední medvědy. Posléze začal sloužit jen ledním. Z dnešního pohledu je už naprosto nevyhovující,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Podvodní tunel a porodnice

Stávající pavilon ledních medvědů je orientovaný na jihovýchod, což logicky severským zvířatům neprospívá. Klimaticky vhodnější prostory expozice Arktida budou navíc větší a splní všechny současné standardy chovu těchto zvířat. Atraktivní má být podvodní průhledný tunel pro návštěvníky, kteří tak dostanou příležitost pozorovat tyto severské šelmy až do hloubky pěti metrů pod hladinou vody.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek vysvětlil, proč lední medvědi potřebují v expozici porodnici:

Součástí nového domova bude i porodnice pro medvědí samice. „Medvědice někde na vysokém severu si udělá doupě ve sněhu, tam se připravuje na porod mláďat a má tam naprostý klid, naprosté ticho. V podstatě něco podobného my musíme zajistit i tady v podmínkách zoologické zahrady,“ vysvětlil Miroslav Bobek.

Pandy a zlaté opice

Na místě stávající expozice ledních medvědů by se naopak v budoucnosti měly objevit pandy velké. Stanou se součástí areálu, kde toho k vidění bude mnohem víc. Jedním z cílů zoo je přivézt do Prahy také takzvané zlaté opice neboli langury čínské. Ty jsou podle ředitele Zoo Praha velice atraktivní a vzácné, protože se nyní ještě nikde mimo Čínu nevyskytují. U pand velkých se počítá také se vznikem restaurace a prodejny suvenýrů. Časový horizont realizace obou expozic, které prošly veřejnou soutěží, v současnosti není zcela přesně daný.

Takto má vypadat domov pro pandy velké v ZOO Praha.
Autor: AND s.r.o.

Kontext s pavilonem goril

„Jde nám o to, aby zvířata byla v těch nejlepších podmínkách, jaké jim jsme schopni poskytnout. Pak je tu samozřejmě i návštěvnická atraktivnost, lidé uvidí lední medvědy pod vodou v kontextu tuleňů nebo arktických ptáků, což přinese úplně jiný zážitek. Zároveň existují i širší souvislosti, má vzniknout zcela nový vchod do areálu zoo v severní části, kde plánujeme i pavilon goril,“ řekl ředitel zoo.

Právě nad stavbou pavilonu goril v Zoo Praha stále visí otazník. Dle posledních informací došlo k zamítnutí odvolání městské části Praha-Troja, která se vznikem nové expozice goril v současné podobě ostře nesouhlasí. Podle informací zoologické zahrady se reakci na tento vývoj trojská radnice bude věnovat v průběhu příštího týdne. V případě, že se místní úřad obrátí na soud, by mohlo dojít k dalšímu oddalování stavby pavilonu. V případě opačného vývoje událostí by se s vlastní stavbou expozice mohlo začít ještě v letošním roce.

Podívejte se na vizualizace a další fotografie týkající se ledních medvědů a pand v Praze:

Fotogalerie
20 fotografií