Většina lidí si jméno Bob Dylan spojí s hity jako Like a Rolling Stone, A Hard Rain’s A-Gonna Fall nebo Just Like a Woman, ale téměř nikdo už neví, že je také malíř. A právě tuto stránku Bobovy osobnosti ukáže od začátku června výstava v Praze, kde český galerista Zdeněk Kočík představí veřejnosti 56 jeho děl. Obrazy jsou luxusní a skutečně je na co se koukat.

Akvarelové obrazy amerického umělce se objeví v reprezentativních prostorách Křížové chodby Staroměstské radnice. „Připravujeme zde výstavu děl Boba Dylana. Málokdo to ví, ale v podstatě celý život maluje. Skicoval si své zážitky z cest, to, co ho nejvíce zaujalo. Poté vytvořil 200 skic, které později přetvořil na obrazy a grafické listy,“ říká redaktorovi Blesk.cz Zdeněk Kočík.

Podruhé v Evropě

Česko se stane teprve druhým místem v Evropě, kde se Dylanovy obrazy objeví v takové míře. „Výstava je zajímavá tím, že je první ve východní Evropě. Je tu více než 56 jeho prací. V únoru vystavoval v Londýně a toto se dá říct, že je jeho druhá v celé Evropě,“ vysvětluje Kočík.

Název celé výstavy je jednoduchý a stručný – Na cestě. „Bob Dylan si skici dělal na cestě, a mnoho motivů je právě z jeho cest, železnic, kolejí… Výstava v Londýně byla pojmenovaná stejně,“ doplňuje Kočík.

Desky a Havel

To ale není zdaleka vše, co lidé na výstavě uvidí. Organizátorům se podařilo získat také kolekci zarámovaných Dylanových desek. Těch bude přibližně dvacet. Celou chodbu budou také lemovat fotografie Václava Havla s Bobem Dylanem a další tematické snímky známého fotografa Alana Pajera.

Vhled do kultury 60. let ve Spojených státech amerických je prostřednictvím děl Boba Dylana jedinečný. Uvidíte tu také motely, stánky s rychlým občerstvením nebo koblihami, typicky americké vstupy do kina, silnice na venkově táhnoucí se do nekonečna. To je jen krátký výčet toho, co umělec během svých cest zachytil.

Kde: Křížová chodba Staroměstské radnice
Kdy: od 7. června do 31. srpna každý den od 10 do 19 hodin
Za kolik: Dospělí zaplatí za lístek 180 korun, děti, studenti a senioři 120 korun

Fotogalerie
48 fotografií