Nezapomeňte záchranné vesty, budete je potřebovat! Známý francouzsko-rumunský dramatik Matéi Visniec, který v roce 1987 emigroval z ceaușescuovy diktatury, se rozmáchle pouští do tématu, které v Česku vyvolává velké vášně – ale v divadle a umění obecně se mu moc velký prostor (až na několik výjimek) nevěnuje. A právě o přinášení nových podnětů z francouzského prostředí se už třetím rokem snaží festival Sněz tu žábu.

Letos proběhne od čtvrtka do neděle v holešovickém Studiu Alta a vedle Visniecovy kontroverzní hry v režii Ewy Zembok a v podání herců Strašnického divadla X10 hned v rámci čtvrtečního slavnostního zahájení uvede francouzského hosta – Le Cabinet de Curiosités a jejich Projekt Nuda, se kterým slavili úspěch na největším divadelním festivalu světa v Avignonu.

„Když se nudím opravdu hodně. Když už je to k nevydržení, jdu na scénu a přeruším představení. A urážím herce. Zbiju je. Mlátím je do krve. Samozřejmě. Samozřejmě v přeneseném slova smyslu. Vždycky najdu řadu výmluv, proč to neudělat. Jako v životě,“ zazní mimo jiné ve vtipné hře, která má sice podtitul „Unudíme vás k smrti“, ovšem toho se diváci rozhodně bát nemusí.

Dojde ale i na další vysoce aktuální témata, třeba v temné sondě do prostředí střední školy, z níž zmizí jeden mladík a objeví se až na videu, kde ve službách Islámského státu popravuje „toho týpka v oranžovém“, s názvem „Vnitřní nepřítel“. Tématu reflexe terorismu v současném divadle se bude věnovat i diskuze s českými a francouzskými dramatiky.

 Hra „Ghost protocol“ zase sleduje „nudný“ život dvou bratrů, kteří ze své garáže navádějí drony na druhém konci světa, pro děti od pěti let pak je určena skica „Můj bratr, má princezna“, v níž se řeší pocity (nejen) někoho, kdo se necítí dobře ve svém těle.

Unikátní zážitek nabídne i experimentální projekt Korespondence. Účastní se ho český herec a francouzská herečka a dramatička, kteří spolupracují na dálku, aniž by jeden o druhém cokoli věděli. Oba se intuitivně snaží porozumět jazyku toho druhého a svou komunikaci pak převedou na scénu v podobě divadelní performance.

Všechny akce festivalu Sněz tu žábu jsou vždy přístupné v češtině i ve francouzštině. Kompletní program a více informací najdete na stránkách www.sneztuzabu.cz.

Fotogalerie
10 fotografií