Netradiční kustodi návštěvníky Národní galerie vítali a zároveň s nimi hovořili o vystavených dílech.

„Rozhodli jsme se udělat intervenci v Národní galerii, kde si člověk kustodů normálně moc nevšimne. V části společnosti probublává nacionalismus, a proto invetervenujeme právě do jedné z nejdůležitějších institucí státu. Akce se účastní Češi nebo lidé, kteří aspirují na to být Čechy a žijí zde delší dobu. Jejich vzhled je ale vyčleňuje, a proto si jich lidé víc všímají,” vysvětlil záměr výtvarník Lukáš Houdek.

Intervence probíhala ve 2. patře Veletržního paláce. „Zde jsou vystavena díla českých autorů od roku 1930 do současnosti – mezi nimi například Josef Sudek, Alén Diviš, Pavel Brázda, Toyen a řada dalších,“ popsal Houdek.

Podle něj Veletržní palác schraňuje poklady od velikánů českého umění. Často jsou to přitom lidé, kteří v Česku dlouhou dobu nežili a stali se emigranty. „Je otázka, jak jejich světově známá tvorba je inspirovaná pouze českým prostředím a nakolik se na ní podílely zahraniční vlivy,“ přemítá výtvarník.

Reakce lidí? Zpočátku byli překvapení

Organizátoři zároveň umístili do výstavních prostor videokamery, aby zaznamenávali reakce návštěvníků. Z akce má vzniknout dokumentační video.

Návštěvníky Národní galerie provázeli netradiční kustodi - černoši, ženy v hidžábech či Asiati.
Autor: Lukáš Houdek

„Návštěvníci se nejčastěji chovali zcela běžně, zpočátku bylo vidět překvapení, dále se ale tvářili, že jde o naprosto běžnou situaci. Později jsme se dozvěděli, že nemálo návštěvníků kontaktovalo ostatní zaměstnance galerie, kterých se ptali na to, co přesně to znamená, proč tu je tolik různorodých pracovníků. Některé reakce byly negativní, většina zvídavých, jiné naopak pozitivní,“ shrnul Houdek.

„Jedna rodina podle všeho skrz další zaměstnance například vzkázala vedení galerie, že jsou moc rádi, že je personál tak pestrý a iniciativní – tito kustodi totiž návštěvníkům k jednotlivým dílům poskytovali i výklad,“ dodal.

Lukáš Houdek se narodil v roce 1984 a pochází ze Stříbra. Vystudoval romistiku na Univerzitě Karlově. Jako fotograf dokumentoval život Romů i kmeny v Africe a od roku 2010 se věnuje také umělecké fotografii. Jeho výtvarné práce jsou ve sbírkách několika českých i zahraničních galerií. Je vedoucím projektu Hate Free Culture.

Podívejte se na fotky z výstavy, kde návštěvníky provázeli netradiční kustodi:

Fotogalerie
36 fotografií

V Národní galerii vystavuje i umělec EPOS257. Podívejte se na video z výstavy: