Prosí vás vaše děti, že chtějí vidět nejnovější mláďata v pražské zoologické zahradě? Vezměte je na výlet a zpříjemněte čas nejen jim, ale i sobě. Nejdůležitější je výběr termínu. Jako první vás určitě napadne slunný víkend či svátek. Pokud si chcete návštěvu užít, tak na tyto dny zapomeňte. Byť se pokladní otáčejí, čekají vás fronty u kas a také kolem výběhů zvířat, především kolem těch, kde bydlí oblíbená zvířata.

Ideální je všední den

Raději tedy obětujte jeden den dovolené a vyrazte za zvířaty ve všední den. „Nejméně návštěvníků do zoo chodí v pracovní dny ráno či dopoledne, proto jsou toto ideální chvíle, kdy si lidé mohou v klidu prohlédnout výběhy i těch nejoblíbenějších zvířat, u kterých je jindy plno,“ uvedla mluvčí pražské zoo Jana Myslivečková.

V pondělí akce za 50 korun

Současně pokud chcete ušetřit, Zoo Praha letos nabízí pondělní akci. „V letošním roce máme zvýhodněné vstupné v pondělí vyjma svátků. Pro děti, studenty a důchodce je vstupenka za 50 korun. Pro držitele průkazů TP, ZTP a ZTP/P pak za jednu korunu,“ upozornila Myslivečková.

Pokud chcete, aby vaše děti byly nadšené, vezměte je na nějaké z krmení zvířat. Přesný časový harmonogram i další program můžete najít na webových stránkách pražské zoo v sekci návštěva. „Mezi nejoblíbenější patří krmení tučňáků a cvičení lachtanů, na kterém dostávají lachtani ryby za odměnu po splnění úkolů, což mají děti velmi rády. Dále jsou zajímavá krmení kočkovitých šelem, což ocení hlavně jejich milovníci, a obliba prudce vzrostla také u krmení lemurů. Malí návštěvníci si je oblíbili i díky animovaným filmům,“ vysvětlila mluvčí pražské zoo.

Do zoo MHD

Jestliže máte vybraný termín a čas, rozmyslete se, jakou dopravu do zoologické zahrady zvolíte. Pokud nejste z Prahy, můžete u areálu pohodlně zaparkovat na parkovištích, která mají asi 850 míst. Cena parkovného na den je o víkendech, svátcích a o letních prázdninách pro osobní vůz 200 korun. V ostatní dny zaplatíte o 100 méně. Pokud ovšem nechcete hledat místo pro svůj automobil a chcete ušetřit, můžete zvolit MHD. Od stanice metra C Nádraží Holešovice se do Zoo Praha dostanete asi za 10 minut autobusem číslo 112, který jezdí každých šest minut.

Takto vypadají návaly lidí u goril nížinných
Autor: Michaela Lišková

Jsou vaše děti fanoušky gorilího mláděte Ajabu či slůňat? Vyrazte k nim co nejdříve, patří mezi jedny z nejpopulárnějších mláďat a tvoří se u nich veliké davy. „Tradičně největší zájem je o naši rodinu goril nížinných, do níž patří samec Richard, samice Shinda, Kijivu, Bikira, Kamba, mláďata Nuru, Kiburi a malý Ajabu. Pak následují sloni, žirafy, hroši, lachtani a koně Převalského. V současnosti míří návštěvníci nejčastěji do Údolí slonů za slůňaty Maxem a Rudim,“ sdělila Blesk.cz Jana Myslivečková.

Jízda lanovkou, vláčkem i na ponících

I když zoo nabízí obrovský areál s několika stovkami zvířat, musíte také počítat s několika nachozenými kilometry. Když budou ale vaše děti unavené, můžete využít zdejší lanovku, která pojí spodní a horní část zoologické. „Pro zakoupení jízdenky na lanovku jsou potřeba mince. Jízdné činí 25 korun pro jednu jízdu. Děti mladší šesti let jedou zdarma, ale musí sedět na klíně osoby starší 15 let. Pokud návštěvníci nemají u sebe mince do automatu na jízdenky, mohou si bankovky rozměnit u obsluhy lanovky,“ popsala mluvčí zoo.

Děti se kromě lanovky mohou svézt i ve vláčku či na malých ponících. Jízdné vláčkem stojí 30 korun pro dospělého a 20 pro dítě do 15 let. Zájemci o jízdu si mohou vybrat ze dvou tras. První vede přes jižní část zahrady a okružní jízda se skládá z dvou jízd. První nástupiště je pod schody u hlavního vchodu a druhé následně u pavilonu Sečuán. Druhá trasa vede přes severní část zahrady a i ta má dvě jízdy. První nástupiště je u severního vchodu a druhé pak před občerstvením V Oboře.

„Také jízda na ponících je pro návštěvníky připravena na dvou stanovištích a to v dolní části zoo v prostoru Dětské Zoo a v horní části zoo v místě Odpočinkové zóny u občerstvení Obora. Jízda trvá minimálně tři minuty a jedna jízda stojí 50 korun,“ řekla Myslivečková.

Jste-li zaneprázdnění a nemáte čas připravovat celé rodině oběd s sebou, můžete si ho dát i v několika stáncích a restauracích po celé zoo. „Cenové rozpětí oběda v Zoo Praha se pohybuje od 69 korun v případě dětského menu a 89 korun pro dospělého do zhruba 139 korun v případě výběru speciality,“ uzavřela mluvčí zoologické zahrady.

Podívejte se, jak to v zoologické zahradě v Praze vypadá:

Fotogalerie
33 fotografií