Takřka rok po umělcově smrti Museum Kampa odkrývá jeho nejpovedenější práce. „Vážím si toho, že se rodina rozhodla pro Museum Kampa, a je nám ctí, že můžeme divákům představit díla, která doposud nebyla vystavena,“ řekl předseda správní rady muzea Jiří Pospíšil.

156 kreseb a originály

V několika místnostech si můžete prohlédnout na 156 děl Borna. Všechny jsou zapůjčeny od jeho rodiny. Na dotazy, kde má rodina jeho tvorbu uloženou, kurátor Petr Volf žertoval. „Ještě pustí Kajínka a zjistí si to,“ zasmál se společně s návštěvníky vernisáže.

Každá část muzea je zaměřena na jiný styl tvorby. V Schulzově křídle objevíte soubor raných litografií, kterým se autor věnoval zejména až od 60. let. V následujících třech místnostech si pro změnu můžete prohlédnout originály ilustrací ke knihám. A to například ke knize Válka s mloky, Mach a Šebestová nebo Jáma a kyvadlo.

A jak je to tedy s Machem a Šebestovou? U koho se Born inspiroval? V době, kdy vymýšlel tyhle dva žáky III.B, chodila jeho dcera právě do třetí třídy. Náhodou v tu dobu její bratranec chodil také do třetí třídy jiné školy. A právě po vzoru synovce, který nosil brýle, dostal obroučky i Mach. A jelikož jeho dcera chtěla vždy dlouhé blonďaté vlasy, vytvořil pro ni Šebestovou.
Fotogalerie
31 fotografií

Otevírací doba v Museu Kampa je od 10 do 18 hodin. Vstupné vás vyjde od 50 do 100 korun.