Workshopem provázela Karolína Kopecká, které nechyběla trpělivost. Pomlázku s její pomocí upletli i lidé, kteří šikovností zrovna nevládnou. V kóji haly číslo 13 se vystřídala desítka lidí od těch nejmenších až po dospělé.

V čem podle Kopecké dělají lidé při pletení pomlázky největší chyby? „Většinou si vybírají špatné proutky. Například jsou suché nebo zase příliš tlusté,“ zmínila lektorka.

„Poté si mnohdy lidé rovnají pomlázku odspodu proutků a ne od špiček, což způsobí, že je tlustý začátek a na konci slabý proutek,“ připojila další chyby.

Zatímco návštěvníkům workshopu trvalo pletení pomlázky pod dohledem odbornice až čtvrt hodiny, Karolína Kopecká to i s ozdobnou rukovětí zvládla za tři minuty. 

Podívejte se, jak je pletení pomlázky jednoduché:

„Čím čerstvější, tím lepší“ 

Pokud máte doma ve sklepě pomlázku z loňského roku, vyhoďte ji. Seschlé proutí se v nejhorším případě dalo namočit a znovu využít, pomlázka by se mohla ale snadno polámat. Platí tedy pravidlo, že čím čerstvější, tím lepší. 

Kopecká má odpověď i na to, jestli jsou lepší pomlázky kratší nebo delší. „Nejlepší jsou ty delší, protože těmi krátkými to více bolí,“ řekla se vzpomínkou na loňské Velikonoce.

Podívejte se, jak to na akci vypadalo:

Fotogalerie
19 fotografií