Už několik let vaří velké i lokální pivovary velikonoční speciály zelené barvy, které se začínají prodávat na Zelený čtvrtek a k dostání jsou do vypití zásob několik následujících dní. Ani letošek není výjimkou. 

Ve více než stopadesáti hospodách po Praze můžete zajít na zelené Starobrno, které na Velikonoce už tradičně připravuje speciální třináctku v zelené barvě. Ta se obvykle točí již od čtvrtka do pondělí a bývá o ni velký zájem. 

Pivo je vařeno tradičním způsobem na 2 rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Svou sílu pak Zelené pivo získává spodním kvašením trvajícím osm dnů.

VIDEO: Takto se připravuje zelené pivo

Video
Video se připravuje ...

Výrobní ředitel pivovaru Heineken Česká republika Milan Schramm přilévá bylinný výluh do Zeleného piva 13, přihlížejí sládek Starobrna (v pozadí) Ondřej Koucký a podsládek Martin Macků. Hynek Zdeněk

Přes třicet hospod s tímto pivem najdete jen v Praze 1. Zajít můžete do Kozičky, oblíbeného Popocafepetlu, do Chapeau Rouge, Zlatého Dvora či Výtopny. Pokud si ale chcete v klidu sednout do parku, můžete využít například Ladronku.

Jarní pivo

V pražských restauracích můžete narazit také na zelené jarní pivo Evergreen od náchodského pivovaru Primátor. Jak svoji netradiční barvu získalo? Přidali jsme mladý zelený ječmen a curacao,“ prozradil pivovar svůj recept na zářivě zelený odstín.

Čtrnáctka Lobkowicz

O něco silnější 14stupňové pivo Lobkowicz najdete ve 26 hospodách v Praze, např. v Jámě, Krákorovi nebo v proslulé žižkovské Pivnici U Sadu. Zelený Krasličák, jak jej pivovar pojmenoval, je k dostání od 30. března po celé Velikonoce. Toto speciální pivo podle sládků vyniká výraznou plností, podpořenou mírně nasládlou chutí a jemnou hořkostí. 

Zelená barva patří v období Velikonoc k pivu kvůli takzvanému probouzení jara a přírody. Tento nápad podle různých historických pramenů vznikl už hodně dávno, zelený nápoj při oslavách příchodu jara vařili již naši předkové.

Jak bude o Velikonocích? Podívejte se na předpověď Dagmar Honsové:

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Konečně se oteplí, rána ale zůstanou chladná Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený