Vnitroblok v Hybernské ulici v pražském centru patří hlavnímu městu. V minulosti se na místě nacházely kanceláře ministerstva vnitra, až donedávna však byl tento prostor na dlouhé roky opuštěný.

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy se rozhodla, že prostoru vdechne nový život. „Otevíráme zde multifunkční kampus. Prakticky to znamená, že sem postupně přesuneme všechny univerzitní akce pro veřejnost, ať už půjde o promítání, workshopy, hudební produkci, přednášky nebo výstavy,“ vysvětlila Blesk.cz mluvčí Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Ina Píšová.

Nepřeberné množství aktivit

Právě Týdnem diverzity návrat života do vnitrobloku v Hybernské začal. Od 10. do 13. dubna se mohou návštěvníci zdarma přijít podívat na neuvěřitelně nabitý program, který zajistí celkem 70 různorodých aktivit.

Společným tématem všech akcí v rámci Týdne diverzity je „město a emoce“. „Budeme tu řešit, jak žít ve městě, jak ho udělat hezčí. Věnovat se budeme také tomu, co může univerzita udělat pro město a co pro něj mohou udělat lidé. Cílem je oživovat centrum Prahy. V centru metropole je spousta aktivit pro turisty, čím dál tím méně věcí pro Pražany,“ uvedla důvody zahájení projektu Ina Píšová.

Vstup do vnitrobloku nic výjimečného neslibuje: o to větší čeká uvnitř překvapení.
Autor: Daniel Vitouš

Únik a virtuální realita

Z rozmanitého programu v rámci Týdne diverzity si vybere každý. Kromě zmiňovaných workshopů a přednášek lidé dostanou příležitost odnést si z návštěvy nově otevřených prostorů akční zážitky. Nabízí se například v posledních letech širokou veřejností oblíbená „únikovka“, tedy hra, během které musí tým lidí zdárně utéct z uzavřeného prostoru pomocí řešení série různých vědomostních nebo fyzických překážek.

V neposlední řadě nahlédnou lidé do tajů virtuální reality. Ve sklepních prostorách jednoho z domů se díky speciální vizualizaci přenesou o celé století do minulosti. Virtuální brýle uživateli vyobrazí reálné prostory města St. Louis ve Spojených státech amerických, které si lidé projedou během jízdy autem, ve vlaku nebo vyhlídkou z balonu.

Virtuální brýle přenesou uživatele do amerického St. Louis před celým stoletím.
Autor: NaFilM

„První filmy na světě se většinou točily o vlakových dopravních prostředcích. Promítaly se ve zvláštních kinech, které vypadaly jako interiér vlaku. Už tehdy se uvažovalo o virtuální realitě, protože lidé v kině si díky pohybu obrazu mysleli, že vlastně jedou. Neexistovala tehdy tak pokročilá technologie, takže virtuální realitu vytvářeli takovým způsobem,“ vysvětlila studentka filmové vědy Adéla Mrázková.

Kino-nekino

Kromě jízdy ve virtuální realitě tato výstava lidem nabídne také imaginární kino. To je malý prostor, kam se lidé posadí a začnou poslouchat načtené filmové scénáře z úst známých českých herců.

„Tvůrci československé meziválečné avantgardy totiž přišli s tím, že kino je docela nudné a vychovává masy. Řekli tedy, že nebudou točit filmy, ale pouze psát filmové scénáře. Návštěvníci by tedy neměli chodit do kina, ale představovat si filmy ve své hlavě,“ prozradila význam další expozice Adéla Mrázková.

Týden diverzity v Hybernské ulici slibuje i spoustu hudební produkce.
Autor: Daniel Vitouš

V neposlední řadě se ve stejné místnosti nachází maketa vláčku na kolejnici. Lidé si ho mohou pomocí ovládání rozpohybovat, zhasnout světla a pozorovat zajímavou stínohru, kterou světlo vlaku rozehraje na zdejší stěně. „Vlak vrhá stíny a ukazuje na stěnách nejrůznější zdroje inspirace československé meziválečné avantgardy. Byli to tvůrci, kteří byli fascinovaní cirkusem, lunaparkem, továrnou nebo velkoměstem,“ dodala Adéla Mrázková.

Projekt bude pokračovat

Týdnem diverzity akce ve vnitrobloku Hybernské ulici neskončí. Studenti si místo chtějí udržet dál, čeká je zhruba půlroční zkušební provoz, který odhalí, jakým směrem se dál ubírat. Aktivity se v současnosti nacházejí ve třech zdejších domech, dvorní komplex ovšem nabízí prostory v celkem sedmi budovách. V ideálním případě se bude multifunkční kampus Filozofické fakulty Univerzity Karlovy dál rozšiřovat.

Akce budou probíhat průběžně, tedy také o víkendech a během léta. Ani studijní volno během teplých měsíců tedy život na speciálním kampusu nezastaví. Podrobný program Týdne diverzity hledejte na webu pořadatele. Pokud vás zaujal virtuální svět filmařů, můžete navštívit NaFilM, tedy Národní filmové muzeum studentů filmové vědy na Národní třídě.

Jak vypadá stínohra s vláčkem a prostory ve vnitrobloku? Podívejte se:

Prohlédněte si, jak opuštěné prostory studenti upravili pro svůj velký projekt:

Fotogalerie
37 fotografií