Křesťanský svatostánek v centru Prahy je zasvěcený jednomu z Ježíšových apoštolů. Posvěcení se tehdy účastnil sám císař Karel IV., jeho rodiče Jan Lucemburský a Eliška Přemyslovna na tomto místě pořádali svatební hostinu.

Několik desítek let po smrti Karla IV. se v kostele svatého Jakuba Většího stala nevídaná událost. Legenda vypráví o návštěvě muže roku 1400, který do této baziliky přišel krást. Na místě se dodnes nachází také socha Panny Marie, která drží v náručí svého syna poté, co byl sňat z kříže. Jde o dílo vyobrazující stejný moment, jako Pieta slavného sochaře Michelangela.

Socha zloděje nenechala odejít

Právě z této sochy se zloděj rozhodl krást. Když se však snažil vzít si drahé klenoty, měl se uprostřed české metropole stát zázrak. Lupič totiž nedokázal od sochy odtrhnout svou ruku.

V kostele svatého Jakuba Většího visí na zdi ruka. Usekli ji zloději, když kradl.
Autor: Michal Protivanský
Ráno druhého dne „uvězněného“ zloducha našli místní bratři. Nenechavec stále nemohl svou končetinu od skulptury oddělit. Přivolaná městská stráž tehdy zloděje podle vyprávění odtrhla od sochy, vyvedla ho před kostel a tam mu dle tehdejších zvyklostí usekla ruku.

Z lupiče dobrovolníkem

Zloději se touto událostí změnil život. Podle zápisů ze starých kronik měl lupič obrátit a v kostele nějakou dobu pomáhal jako dobrovolník. Jeho ruka skončila zavěšená na stěně baziliky, kde visí dodnes.

Celou událost vypodobňuje obraz, který je zavěšený na stěně hned pod rukou, která drží na řetězu. Podle místních páterů nikdo v pozdějších dobách nezkoumal, jestli je ruka doopravdy pravá. Je však evidentně vidět, že jde o lidskou končetinu.

Prohlédněte si interiér kostelu, kde se nachází useknutá ruka:

Kostel vypálil požár

Socha Piety, na kterou roku 1400 měl zločinec sahat, se nyní nachází na hlavním oltáři kostela svatého Jakuba Většího. V minulosti stála v boční lodi této stavby, kterou stejně jako spoustu dalších budov v okolí postihl velký požár Prahy roku 1689.

Celý zdejší gotický kostel tehdy vyhořel. Sochu Panny Marie s tělem Ježíše Krista se však podařilo zachránit, skulptura už v té době měla vysokou hodnotu a byla Pražany uctívaná. Po barokní rekonstrukci kostela se socha přemístila na oltář naproti vchodu do kostela.

Podívejte se na krásný pražský kostel zevnitř i zvenčí:

Fotogalerie
10 fotografií