O nadcházejícím víkendu startuje naplno turistická sezona Pražského hradu. Od dubna do října se návštěvníkům metropolitní dominanty zpřístupní venkovní zahrady. Na Hradě o tyto pozemky pečuje celé oddělení zahrad, které má 25 zaměstnanců. Ti se starají o Jižní zahrady, Královskou zahradu, Jelení příkop až k Chotkovým sadům a další produkční zahrady v komplexu.

V Jižních zahradách se nachází jeden unikátní strom. „Je to nejstarší tis, o kterém tu panují historky, že byl několikrát zasažen bleskem, a vždycky se zmátořil. Opravdu je to bájný strom z druhé poloviny 16. století, pod kterým sedával i císař Rudolf II.,“ prozradil mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

Nekonečný koloběh

Příprava zahrad nespočívá jenom v intenzivních úpravách na počátku jara, ale začíná prakticky hned s ukončením předchozí sezony na podzim. „Tou dobou se například vysazují cibuloviny nebo macešky. Když napadl sníh, přikryli jsme záhony chvojím. Díky tomu, že zahrada je situovaná na jih, tu nejsou takové mrazy,“ vysvětlil správce Jižních zahrad Martin Kýhos (52), který se o rostliny na Hradě stará od roku 1989.

Tis z 15. století v zahradách Pražského hradu
Autor: Daniel Vitouš

Poslední den před otevřením vstupních bran do Jižní zahrady probíhaly dokončovací práce. Na zahradníky čekalo ještě sekání trávy, umístění laviček a mytí skleněných výplní na vyhlídce. O Jižní zahrady tým Martina Kýhose pečuje ve čtyřech lidech každý den.

„Jsme tu denně od 7 do 15:30 hodin. Po zahájení sezony máme služby i o víkendu, aby někdo hlídal návštěvníky. Někteří se moc chovat neumějí. Kontrolují to tu i vojáci. Turisté občas přijdou i s jízdním kolem. Když ho vedou, tak to nevadí. Ale nesmějí tu jezdit,“ upozornil šéf Jižních zahrad.

Nové zahrady i skalka

Díky směřování na jih roste na místní zahradě všechno o 14 dní rychleji, než je běžné. V zahradě se nachází ještě okrasná skalka, která začala vznikat relativně nedávno. „Skalku jsme s kolegyní začali opravovat asi před dvěma lety, byla zanedbaná. Rostliny, které tam dřív byly, odešly mrazem. Ještě pořád to není hotové, na skalce je pořád spoustu práce,“ vysvětlila zahradnice Dana Říhová.

Součástí finálních příprav na otevření zahrad na Hradě je i mytí skleněných výplní:

Jižní zahrady v současné podobě existují teprve několik let. Také z toho důvodu se skalka začala dávat dohromady předloni. „Před čtyřmi lety tyto zahrady procházely kompletní rekonstrukcí. Byla tu havarovaná kanalizace a celé místo se prakticky vytvářelo znovu,“ vysvětlil David Šebek.

Výměna květin a piknik

Zatímco na jaře v Jižních zahradách návštěvníky přivítají například macešky nebo petrklíče, vyplatí se prostory navštívit během sezony znovu. Zahradníci se chystají výsadbu postupně obměňovat, takže v létě se tu objeví pelargonie, převislé zonále nebo vějířovky. V zahradě naleznete také vinnou révu ze Slovinska, která odkazuje na slovinského architekta Josipa Plečnika, který má kromě dalších částí na svědomí také vzhled Jižních zahrad.

Také na dalších místech Pražského hradu to během jara ožije. V Královské zahradě se totiž pro Pražany chystá vznik piknikové louky. „Můžu říct, že lidem budou na piknikové louce k dispozici deky. Další informace prozradíme 13. května,“ uvedl s úsměvem David Šebek.

Prohlédněte si finální přípravy před otevřením zahrad na Pražském hradě:

Fotogalerie
29 fotografií