Chovatelství má mnoho podob. Pejskaři a majitelé koček nebo papoušků už dávno nejsou jedinými majiteli domácích mazlíčků v Praze. Lidé za účelem sociální interakce chovají různé živočichy – řetězec prodejen chovatelských potřeb HappyZoo začal ve svém obchodě na Hájích coby domácího mazlíčka nabízet švába madagaskarského.

Jája a Pája, tedy sameček a samička tohoto živočišného druhu, stojí 30 korun dohromady a délka jejich života se dá odhadovat zhruba na jeden rok. Také tento druh švábů se stejně jako ostatní jemu příbuzní pyšní neuvěřitelnou schopností přežívat v extrémních podmínkách.

Pokud jakýmkoliv zapříčiněním přijde šváb madagaskarský o hlavu, dokáže žít ještě zhruba jeden měsíc, než zajde hlady. Na hlavě má sice tykadla, jednoduché oči a přijímá tudy potravu, mozek mu ale chybí. Jeho schopnost orientovat se prostupuje napříč celým jeho tělem.

Syčí na obranu

Hmyzí velikán má velice pružné tělo a známá je například jeho relativně značná odolnost vůči radioaktivitě. Čím je však šváb madagaskarský oproti většině příslušníků stejného živočišného řádu význačný, je jeho schopnost vydávat zvuky podobné syčení.

Jája a Pája se od sebe dají rozeznat.
Autor: HappyZoo

Majitelé se s novým domácím mazlíčkem – pokud na to budou mít žaludek – mohou bez problémů pomazlit. Povrch těla švába madagaskarského je hladký, na dotek připomíná sklo, které se ale při jemném zmáčknutí lehce prohne.

Na „sedni“ a „lehni“ zapomeňte

Žádné naučené návyky ani změnu chování po zakoupení tohoto hmyzu domů nečekejte. Ačkoliv jde o významného zástupce živočišného řádu švábů, stále je to hmyz, který jedná zcela instinktivně.

Syčící vlastnost švábů madagaskarských se objevuje na základě okolních vjemů. Po změně prostředí například mohou syčet velice často, jakmile si ale na nové místo zvyknou, vyvést živočichy z míry je mnohem obtížnější a syčení ustoupí.

Pražský trend: obří šváb madagaskarský coby domácí mazlíček
Autor: HappyZoo

Pozor na ostny

Samce a samičku je možné po krátkém prozkoumání relativně snadno rozeznat. Samec bývá větší a na hlavě se mu postupem času začínají tvořit specifické výběžky.

Při chování tohoto druhu by si majitelé měli dávat pozor na opatrnou manipulaci. Šváb madagaskarský má totiž na nohou trny, o které se mohou lidé nepříjemně škrábnout. Není potřeba obávat se nějakého útoku tohoto hmyzu v sebeobraně, k takovým poraněním dochází hlavně vinou neopatrnosti člověka.

Švába madagaskarského je možné krmit celou řadou produktů, například zelným salátem a kočičími granulemi. Do jejich terária je vhodné umístit ještě misku s vodou. Z té se švábi nenapijí, ale vyhovuje jim žít ve vlhkém prostředí.

Kromě chovatelství se hmyz využívá i jako surovina do pokrmů. Podívejte se, jak vypadá vývar ze cvrčků:

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka hmyzu v europarlamentu: Vývar z cvrčků Blesk - Jaroslav Šimáček

Fotogalerie
6 fotografií