Český svaz chovatelů Modřany pořádá netradiční výstavu v Obchodním domě Prior na Sofijském náměstí už po několikáté. „Snažíme se pojit ježky s morčaty a teddy králíky, aby byla výstava rozmanitější. Každý si tu tak může vybrat to svoje. Navíc se také podělíme o všechnu práci a náklady,“ vysvětlila Monika, která zastupuje ježčí skupinku.

Na výstavě byl ale jeden opravdový hit, a to soutěžní disciplína v takzvaném králičím hopu. Několik dětí tak neustále pobíhalo kolem a doslova je uchvátili ladně skákající ušáci.

Králičí hop nebo skinny morčata

„Aby králík zvládl tuto disciplínu, musí se nejdřív naučit na kšíry a vodítko, protože musí být zvyklý, že za ním něco vlaje. Pak se učí chodit, jelikož pohyb je nejdůležitější. Následně se zvyšuje počet překážek a pak i jejich výška. Existuje i klub, který přímo pořádá závody v králičím hopu a hodnotí je. Stejně jako třeba koňský parkour – hlavní je čas a pak se za každou chybu odečítají body,“ vysvětlila vedoucí králičího hopu Nikol.

Kromě králičího hopu zaujali návštěvníky i dlouhosrstí huňatí teddy králíčci v klecích. „Tady ten vypadá jak paruka,“ komentoval milovník ušáků Ondřej. „Podle mě jsou málo učesaný,“ dodala návštěvnice Klára, která dorazila na výstavu se sestrou.

Na výstavě v Modřanech se lidé mohli podívat jak vypadají teddy králíci, holá morčata i exotičtí ježci
Autor: Michaela Lišková

Opakem chlupatých králíků, kterým nebylo skrz „ofiny“ ani vidět do očí, byla exotická rasa skinny morčata. Ta valila své trochu děsivé červené oči na kolemjdoucí. Chovatelka se svými miláčky přijela na výstavu až ze Slovenska. Netradiční morčata na první pohled připomínající spíš prasátka s „čírem“ tak lidé rozhodně nepřehlédli. „Na prodej tu skinny morčata nemáme, protože už tak máme strašně moc zájemců, kteří musí čekat pomalu fronty na mláďata,“ uvedla chovatelka Lucia ze Slovenska.

Ježčata se na výstavě neprodávala

Klasická chlupatá morčata či králíky si ale nadšené děti s sebou z výstavy odnést mohly. Jejich ceny se pohybovaly od 200 do 1000 korun. „Nejvíc na odbyt jdou ta barevná morčata,“ sdělil Blesk.cz pořadatel za skupinu morčat. Malá ježčata jste si ale v Modřanech pořídit nemohli.

„Mláďata tu neprodáváme z toho důvodu, že se dětem ježci mohou zalíbit, řeknou rodičům, že je chtějí, a přitom neví, jak se o ně starat a jak s nimi zacházet. Přece jen ježek není morče nebo králík, kterého třeba v rodině už měli. Ježek potřebuje speciální péči, a proto vždy chceme poznat budoucí majitele. Nejdříve je tedy odkazujeme, ať přijedou k nám a podívají se, jak celkový chov vůbec vypadá,“ vysvětlila chovatelka Monika, která má doma kolem 20 malých bodlinkáčů.

Monika ale přivezla místo mláďat na výstavu něco speciálního – a to ježka s hnědou pokožkou a bílými bodlinami, který je mezi ochočenými ježky opravdovou raritou. „Je to zvláštní rasa, protože většinou mají zvířata světlou kůži a pak tmavé chlupy či u ježků bodliny,“ vysvětlila chovatelka.

I když ježci na výstavě hlavně podřimovali, jelikož jsou noční zvířata, přesto dostali několik ocenění. Hodnotili se celkově ve třech kategoriích a jedné speciální, kdy diváci mohli ocenit jednoho ježka, který pak vyhrál status ježek sympaťák.

„Jsme tu tři posuzovatelé a hodnotíme celkový vzhled ježka, jeho barvu, stav bodlin, chůzi, prsty a především povahu. To se pozná jednoduše – buď je ježek zabalený celý v kouli a jako by fučí a nadskakuje, to je pak téměř k neposouzení. Opakem jsou pak klidní ježci, co se otočí a dají se třeba i pohladit na bříšku,“ vysvětlil jeden z ježčích posuzovatelů.

Pokud vám doma chybí zvířecí láska, ale na psa byste neměli čas, neváhejte si pořídit exotického ježka, chlupatého králíka nebo i holé morče připomínající prasátko. Podívat se na ně můžete na výstavách, které se konají třikrát nebo čtyřikrát do roka.

 Podívejte se, jak to na výstavě vypadalo:

Fotogalerie
45 fotografií