„Vše začalo, když jsem šel na procházku se psem a viděl, jak nějaký český pár hostí doma na terase skupinku cizinců. A tak vznikl nápad založit Mňam.cz. Miluju vaření, domácí jídlo dělané z kvalitních surovin a taky miluju o jídle kecat a chlubit se jím,“ uvedl Tomáš, který s myšlenkou hostin přišel.

Postupně se k němu přidali kamarádi Jaroslav, Bára a Jakub. Hlavním cílem jejich webu je propojit domácí kuchaře a jedlíky a pomocí domácího restauratérství vytvořit netradiční zážitek. Hostinu může uspořádat každý. Stačí si založit profil na webové stránce Mňam.cz a pak sledovat hosty, kteří se na večeři přihlašují.

„Když se přihlásí někdo nový, není pravidlem, že na jeho hostinu jdeme. Snažíme se to ale zařídit tak, aby na první večeři někdo z nás šel. Už proto, že sami domácí hostiny milujeme, tak na ně vždy rádi zajdeme,“ vysvětlila Bára.

Food festivaly i soutěž

Jedna taková hostina se konala i v úterý 14. března u kuchařky Lucie, která se specializuje na asijskou kuchyni, a to hlavně na čínskou a japonskou. Lucii můžete kromě domácích hostin potkat i na nejrůznějších food festivalech, nejčastěji na Smíchovské náplavce, a to na stánku pod názvem Teplá kačka.

„Teď nejbližší akcí, na které budeme, je Polívkování 25. března. Co se týče hostin, tak pořádám přes Mňam.cz teprve druhou a velmi mě to baví. Navíc si chci časem otevřít vlastní bistro, tudíž je tohle dobrá zkušenost,“ popsala Lucie, která sice pracuje jako IT analytik, ale její láska k jídlu ji přiměla vystudovat kromě vysoké školy i obor kuchař. Možná ji znáte ze soutěže kuchařů, kterou vysílali nedávno v televizi, nebo její další akce Free Art Friday Praha.

Na hostině u Teplé kačky v bytě nedaleko Letenského náměstí se sešlo 10 milovníků jídla, ale i vášnivých domácích kuchařů. Jelikož se všichni shodli na tom, že je spojuje především láska k jídlu, nebyla žádná nouze o témata a hovor s naprosto cizími lidmi plynul přirozeně, jako by se už tito lidé znali léta.

Kromě oblíbených pokrmů a receptů se na hostině řešili i oblíbené podniky, kde vaří kvalitní jídlo. Řeč ale nebyla při podávání několika chodů pouze o gastronomii. Všechny hosty zaujal i francouzský buldoček, který se hostiny také, a s chutí, účastnil. Najednou všichni zjistili, že je pojí nejen láska k jídlu, ale i ke zvířatům.

Debata o psech i nemocech

 „My máme doma křížence huskyho, kterého jsem si vzala z útulku. Snažím se ho hlavně krmit zdravě, a proto mu kupuju co nejkvalitnější granule,“ přidala se do diskuze Karolína. Při zmínce o huskym se hned chytila Kateřina, která popsala své zážitky s aljašským malamutem.

Při podávání knedlíčků se ale debata trochu přiostřila. Došlo na diskuzi o nemocích, což se ukázalo ve společnosti na hostině jako „hot topic“. Druhá hostitelka Ilona se negativně vyjádřila o farmaceutických firmách, do čehož se ale vložila jedna z návštěvnic, která pracuje právě v jedné z nich. „Já si myslím, že na hodně nemocí fungují především bylinky. Lidé jsou zhýčkaní antibiotiky a lékaři jim je hned při každé rýmě předepisují,“ namítla Lenka, která studuje nový obor naturopatii.

Nakonec se ale z tématu elegantně vybruslilo a celé osazenstvo si vychutnávalo výborné asijské jídlo, které zapíjelo spoustou vína. „Nedokážu říct, co nám chutnalo nejvíc, všechno bylo tak výborný. Určitě to musíme někdy zkusit uvařit. Jsme moc rádi, že jsme narazili na domácí hostiny, jsme naprosto spokojení,“ popsali s úsměvem Tomáš s partnerkou.

U někoho ale přece jen zabodovalo určité jídlo. „Mě nejvíce oslovil dezert – pandan palačinka s praženým kokosem,“ dodala Karolína, která hned na webovkách hostitelky hledala recept na danou pochoutku.

Jako dezert pandan palačinka s opraženým kokosem
Autor: Michaela Lišková

Po čtyřech hodinách obžerství a s plnými žaludky se hosti spokojeně odebrali z Letenského náměstí domů a nikdo z nich nelitoval, že místo restaurace navštívil právě kuchařku Lucii. 

Menu, které Lucie na hostině podávala:

Wonton knedlíčky se sezamovou omáčkou

Kačka v domácí placičce s hoi sin omáčkou, jarní cibulkou a okurkou

Udon knedlíčky

Shumai knedlíčky

Okurkový salát se sezamem

Perilla a daikon salát

Bůček s karamelem

Pandan palačinka s praženým kokosem

Hodně vína a dobré nálady.

Podívejte se, jak to u Lucie na hostině vypadalo:

Fotogalerie
38 fotografií