Na dva týdny se Botanická zahrada hlavního města Prahy zahalila do pestrých barev brazilského karnevalu. Skleník Fata Morgana hýří všemi barvami. Mohou za to orchideje, cizokrajné květiny, kterých pražská zahrada pěstuje zhruba dva tisíce druhů.

„Jedenáctý ročník výstavy orchidejí nese téma „Amerikou křížem krážem“. Návštěvníci mohou doslova objevit oba americké kontinenty, které prostupují celým prostorem skleníku Fata Morgana. Krásná aranžmá přichystali studenti z České zahradnické akademie Mělník,“ prozradil na slavnostním zahájení výstavy Bohumil Černý, pověřený řízením botanické zahrady.

Horké klima

Do tropického skleníku se vyplatí jít pouze nalehko, bujnou vegetaci návštěvníkům ještě víc přiblíží zvuková kulisa, kterou zajišťuje malý vodopád a linoucí se zvuky exotických ptáků a tropického hmyzu, které vycházejí z reproduktorů kolem. Doprovodné prvky celý zážitek silně umocňují.

Botanická zahrada v Praze zahájila výstavu orchidejí ve skleníku Fata Morgana.
Autor: Daniel Vitouš

„Touto výstavou zahajujeme americký rok v naší zahradě. Skleník je tropický, Latinská Amerika a americké tropy jsou vůbec nejbohatší oblastí na orchideje na světě. Spojení Rio de Janeira a latinskoamerického temperamentu, barev a karnevalu se proto ve spojení s orchidejemi přímo nabízí,“ uvedla kurátorka výstavy Romana Rybková.

Varlata a parfémy

Kuriozitou je, že název „orchidej“ vznikl z řeckého „orchis“, což v řečtině znamená „varle“. Může za to tvar podzemní hlízy těchto rostlin. „Jde o evropské typy orchidejí, které mají zásobní hlízu v zemi, na zimu se zatáhnou a vrchní část orchideje odumře. Zůstane pouze podzemní hlíza, která na jaře vyraší. Funguje to jako naše trvalky,“ vysvětlila Romana Rybková.

Nasajte tropickou atmosféru z výstavy orchidejí v Praze:

Orchideje se celosvětově používají pro výrobu mnoha luxusních značek parfémů. Obsahují je lahvičky s vůněmi od společností Chanel, Dior, Guerlain a dalších. Nejčastější takto využívanou orchidejí je vanilka.

„Původní druh Vanilla planifolia, která se používá především jako koření, pochází z oblasti Střední Ameriky. Na Tahiti se tento druh zkřížil s místním druhem Vanilla odorata, který silně voní. Výsledný kříženec, Vanilla tahitiensis, dává nejlepší vanilkovou vůni pro výrobu parfémů,“ prozradil kurátor tropických rostlin Jan Ponert.

Oblíbená expozice

V předchozím roce oblíbenou výstavu orchidejí v pražské botanické zahradě navštívilo přes 18 000 návštěvníků. Lidé se letos mohou těšit na bohatý doprovodný program během víkendů. Dozvědí se v něm zajímavé informace o pěstitelství a aranžování orchidejí, těšit se mohou i na přednášku „Za orchidejemi Peru“.

Botanická zahrada v Praze zahájila výstavu orchidejí ve skleníku Fata Morgana.
Autor: Daniel Vitouš

Slavnostního otevření expozice orchidejí se v botanické zahradě účastnila čtveřice kmoter. Role se zhostily herečky Tereza Kostková, Kristýna Leichtová a Jana Plodková, přidala se k nim sportovkyně Olga Šípková.

Výstava pro veřejnost oficiálně začíná v pátek 3. března, lidem bude přístupná do 19. března vždy od úterý do neděle. Otevírací doba se prodlouží do 18 hodin. Přesný harmonogram doprovodných událostí naleznete na webu Botanické zahrady hlavního města Prahy.

Podívejte se, jak výstava orchidejí v botanické zahradě vypadá:

Fotogalerie
31 fotografií