Nejtěžší i nejnáročnější byla montáž antény. „Vrtulník musel několik minut držet anténu naprosto bez pohybu, než ji dělníci přišroubovali. Stačilo, aby zafoukal silný vítr, a mohlo dojít k havárii,“ vzpomíná na výstavbu Václav Aulický.

Stavba byla komplikovaná i tím, že se odehrávala v centru města v podstatě mezi domy. Bylo tak potřeba dbát nejen na bezpečnost, ale i ochranu před hlukem a prachem.

„Devadesát procent montáže dílů probíhalo na jiném staveništi a do Mahlerových sadů už jezdily předpřipravené části, které se montovaly dohromady,“ vysvětluje Aulický.

Proč se stavěla?

Praha potřebovala nový vysílač televizního a rozhlasového signálu a Mahlerovy sady byly nakonec vybrány jako nejvhodnější lokalita. První návrhy doporučovaly postavit věž na Petříně, tedy nejvýše položeném místě města. To naštěstí neprošlo.

Proč tři tubusy?

Ukázalo se, že jeden velký »komín « a jedna kabina jsou pro Prahu nevhodné, kvůli narušení panoramatu. „Věž jsem proto rozdělil na několik částí. Místo jednoho tlustého komínu jsou tři tenké a místo jedné velké kabiny jsou tři,“ říká architekt Aulický.

Fotogalerie
6 fotografií