„Expozice nemá takzvaný regulovaný vstup. To znamená, že návštěvníci nemusí stát ve frontě a čekat, až budou vpuštěni. Mohou volně do Zrcadlové kaple vstupovat a čas pobytu v prostoru výstavy nemají omezený. Tento mechanismus nám umožňují přijatá bezpečnostní opatření,“ vysvětlila mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková.

Výstava ale potrvá jen do soboty 11. února. Přístupná je od 10 do 18 hodin.

Zásluhy Marie Terezie

Součástí expozice je také dvorský dekret, který na popud Františka Josefa hraběte Kinského vydala Marie Terezie 6. února 1777. Dokumentem oficiálně potvrdila spojení čtyř velkých knihovních celků v novou, veřejnou Universitní knihovnu, jejímž sídlem se stalo právě Klementinum.

Již na podzim 1777, tedy čtyři roky poté, co papež zrušil jezuitský řád, mohla knihovna začít sloužit prvním návštěvníkům.

Výstavu To se Marii Terezii povedlo navštívilo první den 737 návštěvníků.
Autor: Národní knihovna

„Výstavou připomínáme významný akt, kdy Klementinum, které je centrem české vzdělanosti již od 14. století, bylo zpřístupněno pro širokou veřejnost. A to nejen pro řádové bratry jezuitského řádu a univerzitní studenty,“ vysvětlil ředitel Národní knihovny Petr Kroupa.

V Zrcadlové kapli uvidíte i plán přízemí Klementina z 2. poloviny 18. století či řadu dokumentů, které provázely zahájení provozu veřejné knihovny.

Výstava se koná v Zrcadlové kapli Klementina. Nejlepší přístup do ní je z Mariánského náměstí. Expozici můžete navštívit zdarma.

Podívejte se, jak to v Klementinu vypadalo:

Fotogalerie
4 fotografie