Kdyby Jan Hus na přelomu 14. a 15. století vyšel po kázání ven z Betlémské kaple a uviděl na dvoře stát netradiční stavbu, asi by se podivil: u kaple před Galerií Jaroslava Fragnera vyrostla sauna z odpadních materiálů. Mezi její stavební prvky se počítají různé dřevěné desky, plechy a podobně.

Na první pohled zvláštní budova s nevšední střechou je vlastně pozvánkou na výstavu, kterou návštěvníci naleznou uvnitř galerie. Jde totiž o několikapatrovou saunu s názvem „Husa“. Samotná výstava se věnuje saunování nejen v Praze a České republice, ale předvede také, jak si lidé užívají saunu napříč kontinenty.

Setkávání lidí a design

Expozice uvnitř má dvě roviny: z historického hlediska chce připomenout, že v minulosti patřilo také u nás navštěvování sauny mezi důležité okamžiky pro navazování a udržování sociálních kontaktů. Výstava si navíc klade za cíl ukázat, že sauna nemusí být nudnou stavbou, ale dá se elegantně přetvořit v umělecké architektonické dílo.

Galerie Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí je do března zasvěcená saunování.
Autor: Jiří Straka

Mezi přední české konstruktéry saun patří studio H3T architekti, které se zabývá takzvaným „site-specific“ přístupem. Znamená to, že konstrukce sauny se sladí se svým okolím tak, aby do něj nenásilně zapadala, případně aby vzhled svého umístění ještě pozvedla.

Zpoťte se na Vltavě

Jednou z dalších unikátních pražských saun, které má tým H3T na svědomí, jsou takzvané „Lázně na lodi“. Jde o typickou ukázku takového „site-specific“ přístupu, protože saunování na vodě má svou neopakovatelnou atmosféru, kterou je potřeba ctít. Sauna je proto designovaná do retro stylu starých plováren a její vzhled jako by se inspiroval slavným „Rozmarným létem“ Vladislava Vančury.

Lázně na lodi naleznete na Výtoni, slibují netradiční zážitek.
Autor: H3

„Loď funguje jako plovoucí kulturní zařízení, na jeho palubě je udělaná modulární dřevostavba,“ potvrdil redakci Blesk.cz Vít Šimek ze studia H3T. Saunu na lodi lidé naleznou u Vltavy na Výtoni nedaleko železničního mostu.

V Národním divadle je také horko

Jednou z dalších saun v Praze na místě, kde byste ji nečekali, se redakci Blesk.cz podařilo vypátrat v Národním divadle. V prosklené provozní budově hned vedle historické stavby se v posledním patře taková horkovzdušná potní lázeň skutečně nachází společně s malým bazénkem. Podle tiskového mluvčího divadla Tomáše Staňka se jedná o zaměstnanecký benefit.

Národní divadlo má svou zaměstnaneckou saunu, na snímku relaxační zóna s odpočívárnou.
Autor: Národní divadlo

„Každý zaměstnanec a jeho rodinní příslušníci mají možnost navštěvovat divadelní saunu umístěnou v sedmém patře provozní budovy. Kromě suché sauny zahřáté na 100 °C a bazénku či sprch s ledovou vodou mohou návštěvníci využít také masérských služeb,“ uvedl Tomáš Staněk.

Výstava odhalí taje saunování

„Saunování má silnou tradici i v České republice. Lázeňství na našem území bychom mohli datovat již od středověku, vždy bylo spojováno s kvalitní architekturou a mnoho předních tvůrců se podílelo na vzniku zajímavých realizací pro sportovní, zdravotní, očistné i relaxační aktivity,“ uvedl ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta.

Právě probíhající výstava „Sauna/Architektura požitku“ návštěvníkům nabídne vhled za hranice hlavního města a České republiky. Lidé zjistí, jak chodí do sauny lidé ve Skandinávii, Rusku nebo Japonsku. Podívají se ale také za Eskymáky.

Expozice představí saunu dřevěnou, prosklenou, betonovou, na kolečkách, na vodě i v podzemí. Umístění a vzhled některých prostorů pro saunování je jedinečný, některé sauny totiž návrháři zavěšují například pod most nebo je umísťují na povoz jako rikšu.

Sauna na kolečkách, kterou lze na kole převézt k vodě.
Autor: H3T

„Díky této tradici a mnohým experimentálním projektům inspirovaným zahraničními realizacemi můžeme v Česku navštívit velké množství zajímavých a především nízkorozpočtových staveb. A možná dokonce můžeme hovořit o české alternativní cestě díky studiu H3T, které si vydobylo pevnou pozici po celé Evropě,“ dodal ředitel galerie Dan Merta k výstavě, která zde bude probíhat až do pátku 10. března.

Podívejte se na ukázku výstavy v galerii a netradiční sauny:

Fotogalerie
31 fotografií