„Prodej s úplnou samoobsluhou: První v republice – Samostatný výběr zboží – Zde nečekáte,“ s takovým velkolepým titulkem informovala o vůbec první samoobsluze u nás Večerní Praha dne 1. června roku 1955. Dobový tisk o této velké novince poskytl redakci Blesk.cz Archiv hlavního města Prahy.

Samoobsluha se nacházela na adrese Husitská 78, tedy na místě, kde na Žižkově nedaleko navazuje rušná Koněvova ulice. První obchod tohoto typu na světě vznikl v americké Kalifornii roku 1912, v 50. letech se však v socialistickém Československu jednalo o do té doby neznámý princip.

Není proto divu, že tehdejší noviny ve svých textech kromě samotné informace o vzniku první samoobsluhy poskytly čtenářům jakýsi návod, jak v takové prodejně nakupovat. Pro prostor o celých dvou řadách regálů dokonce Večerní Praha otiskla mapu, aby se zákazníci orientovali.

Večerní Praha roku 1955 otiskla mapu první samoobsluhy.
Autor: Archiv hlavního města Prahy (Večerní Praha)

„Dnes po osmé hodině byl v Husitské třídě č. 78 otevřen nový potravinářský obchod, ve kterém se kupující sami obsluhují. Částečná samoobsluha byla v Praze a Plzni zavedena už loni, a protože se vcelku osvědčila, zavádí se nyní podle zahraničních vzorů úplná samoobsluha,“ vysvětlovala Večerní Praha.

Jak zacházet s nákupními vozíky

Novináři v den otevření obchodu psali o zkvalitnění služeb zákazníkům, samotný provoz prodejny měl být oproti klasickým pultovým prodejnám hospodárnější. V novinách Pražany upozorňovali, že u vchodu do samoobsluhy se nacházejí kočárky a koše na zboží.

Nákupní vozíky byly mělké, celý jejich obsah se najednou vyndaval z kočárku.
Autor: ČTK/Beran Evžen

Tehdejší pojízdné nákupní vozíky, tedy kočárky, se od těch současných výrazně lišily – nebyly nijak hluboké. Obrovské víkendové nákupy v hypermarketech, během kterých potraviny přetékají z přeplněných vozíků, byly tehdy nepředstavitelnou záležitostí. Prostor pro nákup v kočárku byl vyndavací, takže zákazníci u dvou pokladen celý nákup vykládali naráz.

„U pokladny vyndá zákazník vrchní košatinku z kočárku nebo předloží koš s vybraným zbožím. Tam se účtuje, platí a balí. Zboží v regálech se doplňuje neustále dle poptávky,“ prozradila Večerní Praha.

Záležitost hospodyň a názory lidí

Zajímavý vhled to tehdejšího života poskytly jen pár dnů po otevření první samoobsluhy tehdejší noviny s názvem Svobodné slovo. „Na Žižkově v Husitské třídě zahájila prodejna Pramene ve středu nový způsob prodeje se samoobsluhou. U dveří jsou připraveny čtyřkolové vozíky, do nichž hospodyně složí volné vybrané zboží, a předjede před pokladnu, kde už jen zaplatí a převezme mezitím zabalené potraviny,“ napsal tisk dne 4. června roku 1955.

Z textu se dá usuzovat, že v polovině 20. století se v československé společnosti stále předjímalo, že nákup potravin je zejména záležitostí hospodyň – tedy žen.

První samoobsluha v ČSSR se otevřela v Praze na Žižkově roku 1955.
Autor: ČTK/Beran Evžen

Pro provozovatele samoobsluhy bylo už tehdy důležité, jaký budou mít lidé na novinku názor.

„Dnes dostávali kupující také dopisy od ředitelství Pramene, které se v nich ptá, jak jim prodej se samoobsluhou vyhovuje, které zboží zákazník v obchodě postrádá a jaké navrhuje zlepšení. Tato novinka přiláká jistě záhy mnoho kupujících, a nejen ze Žižkova. Alespoň prodělá svou první zatěžkávací zkoušku. Věříme, že čestně obstojí – ona i zákazníci,“ uzavřela svůj článek z prvního dne ostrého provozu samoobsluhy Večerní Praha.

Podívejte se, jak to v historicky první samoobsluze v ČSSR vypadalo:

Fotogalerie
14 fotografií