Luxusní vyhřátá cesta vede od zastřešeného pavilonu do výběhů v Údolí slonů pražské zoo. Navzdory tomu, že okolí během zimy může být schované pod sněhem, tento chodník zůstane za každých okolností bez bílé pokrývky.

Jedná se totiž o speciální vyhřívanou cestu, která nepovolí sněhu, aby se na ní usadil. „Je to chodníček, který pomáhá slonům směrem do kopce k výběhu. V Zoo Praha se používá už 5 let,“ prozradila redakci Blesk.cz tisková mluvčí Jana Myslivečková.

Pozor, klouže!

Navzdory použité technologii nedokáže ani tato pěšina pokaždé zajistit, aby sloni mohli během sněhu navštěvovat výběh. Mrazy, které svírají Prahu už několik týdnů, mají na svědomí namrzlá prostranství ve venkovních expozicích pro zvířata.

„I kdyby po tomto chodníku naši sloni nyní bez problémů vyšli, zbytek obrovských venkovních výběhů samozřejmě vyhřívaný není. V takových případech necháváme slony uvnitř v pavilonu, aby nám neuklouzli. Kromě slonů se taková opatření týkají i některých dalších druhů zvířat v Zoo Praha,“ vysvětlila Jana Myslivečková.

Pád tak obrovského zvířete, jakým je slon, by mohl být velmi nebezpečný. Rozměrný a těžký savec by si mohl přivodit vážný úraz a zdravotní komplikace.

Každý den je šance na skotačení

Současná situace, během které odborníci vyhodnotili, že slony raději ponechají uvnitř v pavilonu, se mění ze dne na den.

„V oblasti chodníku se terén svažuje do kopce, často tam stéká voda, takže se může vytvořit námraza. Tato vyhřívaná cesta je tedy pro slony ideální, protože na ní neuklouznou. I když byla venkovní teplota lehce pod bodem mrazu, dostali se v minulých týdnech sloni alespoň kolem poledne na chvíli ven,“ uvedla Jana Myslivečková.

Chodník využívají sloni v Praze celoročně, na archivním snímku slůně Maxmilián.
Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

Ke každodenní kontrole situace vzhledem k venkovní sloní procházce odborníky ze Zoo Praha vede také přítomnost dvou sloních neposedů Maxe a Rudolfa, kteří by si rádi venkovního prostoru alespoň na chvíli přes den užili. Jen co nebude Údolí slonů namrzlé a přestane hrozit, že si ublíží, určitě se opět na čerstvý vzduch podívají.