Ke svému jménu přišla ulice Nekázanka podle legendy už v dobách, kdy stavěli Nové Město. Karel IV. na stavbu celé oblasti osobně dohlížel, aby se vše uskutečnilo podle plánu. Nahlížel například i do rozkreslení a vyměření ulic a pozemků.

Na nějaký čas ale musel Prahu opustit. Po návratu zašel na staveniště zkontrolovat, jak pokračují práce,“ popsala v knize 77 pražských legend Alena Ježková. Nestačil se ale divit. Všiml si totiž postavené ulice, která na schválených plánech vůbec nebyla.

Ihned se rozzlobeně zeptal stavitelů: „Kde se tu vzala ta ulice?“ Ti se samozřejmě polekali a báli se, že je král za jejich veliký omyl bez debat potrestá. Tak pro jistotu drželi jazyk za zuby, nevypadla z nich ani jedna hláska.

Když je Karel IV. viděl, nad celou situací se zasmál a dodal: „Ať tu ta ulice zůstane. Ale na věčné časy ať se jí říká Nekázalka, aby připomínala, že já ji stavět nekázal!“. Dělníci si tak oddychli, že je král nechal bez trestu.

Z ulice Nekázalka se pak postupem času stala Nekázanka a tento název jí zůstal až dodnes. Historici ovšem tvrdí, že své jméno dostala spíše podle obyvatel, kteří v ní žili a vedli veselý život, nezávazný až rozpustilý, tedy „nekázaný“.