Vánoce jsou v současnosti už opravdu všude. Důkazem je také akce s názvem „Zdobit může každý, zdobit bude každý“, která právě odstartovala v Loretánské zahradě na Hradčanech. Místní zelenou plochu zaplnily zástupy vánočních stromků, kolem kterých pobíhají malé děti a nadšeně je zdobí.

Spousta vánočních stromků v Loretánské zahradě ještě čeká na ozdobení.
Autor: Daniel Vitouš
„Událost bude probíhat až do 20. prosince každý den od 10 do 16 hodin. Přijít může široká veřejnost nebo děti z mateřských a základních škol. Na ozdobení stromků si buď mohou přinést svoje ozdoby, nebo si je vyrobí přímo tady,“ vysvětlil redakci Blesk.cz Martin Štolc ze spolku Prevence dětem, která akci pořádá společně se Sborem dobrovolných hasičů Praha 1.

Stromků je 50, počítá se s dalšími

Pro účast není přitom nijak nutné se dopředu hlásit, v současnosti se v Loretánské zahradě nachází 50 stromků k ozdobení a některé z nich už získaly díky přítomným dětem svou vánoční podobu.

„Stromečků je dost, případně nějaké doplníme, když bude potřeba. Celá akce je pojatá jako soutěž, v úterý 20. prosince je poslední soutěžní den. Naše porota pak vybere nejkrásnější stromeček a vítězové od nás dostanou věcné ceny,“ popisal pravidla adventní akce Martin Štolc.

Stromky zpříjemní advent

Ozdobené vánoční stromky zůstanou v zahradě až do konce soutěže v posledním adventním týdnu. „Stromky, které budou děti zdobit, udělají radost podruhé, protože je umístíme v některých sociálních zařízeních hlavního města Prahy. Bude to od vás potom takový dárek,“ promluvil k prvním účastníkům zdobící události radní pro oblast sociální politiky Daniel Hodek (ČSSD).

Děti a dospělí poslouchali v Loretánské zahradě koledy.
Autor: Daniel Vitouš

Zahájení akce „Zdobit může každý, zdobit bude každý“ se účastnili také radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO), pedagožka z Dětského centra Paprsek Lenka Marčíková a velitel Sboru dobrovolných hasičů Praha 1 Zdeněk Čihák. Speciálním hostem pak byla olympijská vítězka Kateřina Neumannová, která na místě lidem popřála klidné Vánoce.

Událost zahájili také Kateřina Neumannová, radní Daniel Hodek, organizátor Martin Štolc, radní Libor Hadrava, velitel hasičů Zdeněk Čihák nebo pedagožka Dětského centra Paprsek Lenka Marčíková.
Autor: Daniel Vitouš

Pořádající spolek Prevence dětem se zabývá bezpečnostní průpravou dětí předškolního věku a žáků základních škol. Jedná se o skupinu odborníků – záchranářů, kteří mají právě s nebezpečím z hlediska dětských úrazů bohatou zkušenost, a touto činností se problematice snaží předcházet.

Prohlédněte si adventní Loretánskou zahradu se soutěžními stromky:

Fotogalerie
25 fotografií