Místní hostinský měl podle pověsti v Týnském dvoře překrásnou dceru, jejíž srdce ale bylo z kamene, nikdo z mužů jí nebyl dost dobrý a ona si s nimi pouze zahrávala. Když ale do centra obchodu dorazili turečtí kupci, dcera hostinského se ihned zamilovala.

Spatřila mladého Turka s uhrančivýma očima a v momentě, kdy se na sebe podívali, mezi nimi vzkvetla vášnivá láska. Několik týdnů se tak Turek s krásnou dívkou tajně scházel, trávili spolu většinu času a zároveň jeden druhého ujišťoval, že se nikdy neopustí.

Po čase ale Turek musel odjet zpátky do své rodné země se slibem, že se vrátí. Jeho dívka mu zase na oplátku slíbila, že na něj bude mezitím čekat.

Dívka chlapce nejdřív odmítala

„Když kupci odjeli, dlouho dcera hostinského chodila jako tělo bez duše. Trápila se a soužila celé měsíce, ale milý se pořád nevracel,“ popsala v knize 77 pražských legend Alena Ježková. Kolem smutné dívky se však začal pohybovat chlapec ze sousedství.

Chtěl jí pomoci ze zármutku, sledoval proto každý její krok, psal jí zamilované básně a posílal květiny. Nejdříve ho dcera hostinského odmítala, ale když se Turek delší dobu nevracel, podlehla jeho darům a souhlasila se svatbou.

Turka s uřízlou hlavou ženy můžete potkat v Ungeltu během procházek za strašidly, které pořádá Muzeum strašidel.
Autor: Michaela Lišková

Jenže když přišel den veliké veselky, najednou zasáhl sám osud. Přímo v ten okamžik se objevil Turek, který spatřil svou milovanou oblečenou ve svatebních šatech. V tu chvíli celý zblednul a nevěsta se k smrti polekala.

Slečnu už nikdy živou neviděli

Když už byla tma a celá svatba v plném proudu, Turek dívce podal vzkaz, aby naposledy přišla na jejich místo tajných schůzek, aby se s ní mohl rozloučit. Jelikož se nevěsta cítila provinile, souhlasila a nenápadně se z veselky vypařila. Od té chvíle ji už ale nikdo neviděl.

„Sháněli ji a hledali všude, i na její smrt pomysleli, Turka ale nikdo nepodezíral – vždyť o jejich lásce nikdo nevěděl, a i kdyby, Turek byl už dávno ve své zemi,“ vysvětlila spisovatelka v knize.

Až za několik let přiběhla vyděšená děvečka ze sklepa, že viděla pod hromadou dříví lidskou hlavu. Podle dlouhých zapletených copů pak všichni poznali, že jde o ztracenou dceru místního hostinského. Ve sklepě pak našli i zakopané tělo oblečené do svatebních šatů.

Duch mladého Turka dle pověsti po nocích chodívá po Ungletu a s sebou tahá za plavé copy dívčinu hlavu. 

Podívejte se na ducha mladého Turka, kterého v Ungletu možná potkáte:

Fotogalerie
3 fotografie