Mezi nejoblíbenější místa v Praze pro tyto „skokany“ patří Vltavská, a to hned vedle výstupu ze stanice metra. „Sem jezdí lidi z celého světa, aby si tu zatrénovali. Je to opravdu hodně známé místo. Potom se například skáče v okolí Vyšehradu nebo I. P. Pavlova,“ popsal v pořadu Selfie z Prahy trenér parkouru v In Motion Acadamy Pavel Cibulka.

Konkrétně na Vltavské lidé s oblibou dělají salta, slézají zdi, ale také přeskakují z mostu několikametrovou propast.

„Mám určitě strach, velký. Mám i strach z výšek. Ale postupem času se to dá tréninkem odbourávat, člověk si víc věří a je to všechno více méně v hlavě,“ popisuje Pavel.

Parkour ale nedělají lidé jen pro zábavu. Zkušenosti využijí i v běžném životě. „Člověk má lepší koordinaci těla – při chůzi, zakopnutí, při všem. Mnohem víc dokáže ovládat své tělo. Nebo když dobíhá autobus, může přeskočit zábradlí, lavičku, zídku a ve všem má kontrolu,“ říká trenér.

Na neuvěřitelné skoky se podívejte v pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

V Praze riskují životy: Stojky nad propastí, skoky přes budovy! A péče o mrtvolu Gottwalda Matěj Smlsal, David Vaníček

Občas se stane, že když někdo parkouristy vidí, zavolá na ně policii. „Lidé si někdy myslí, že když lezeme na nějaké zdi, tak tam chceme sprejovat nebo něco vykrást. Nevidí za tím, že tam trénujeme. Ale tím, jak se dostáváme i do médií a lidé se o parkouru dozvídají na internetu, tak jsou tolerantnější a už ví, co děláme,“ vysvětluje Pavel.

Bude parkour následovat snowboardisty?

Parkour není jako sport uznaný, protože nemá jasná pravidla. Podle Pavla lze ale těžko odhadovat, jaký vývoj u této disciplíny nastane. Třeba z něj nakonec sport vznikne.

„Nějaké soutěže už v parkouru vznikají, i když to jde proti části filozofie samotného parkouru. Ale když si vezmu ostatní sporty, kam se dneska dostaly - třeba snowboarding, kdy ze začátku to byli úplní pankáči - tak nikdo vlastně neví, kam to dospěje,“ dodal.

Pokud chcete parkour zkusit, můžete přijít na Jarov v Praze 3. Tam letos kluci z In Motion Academy postavili první velkou parkourovou halu ve střední Evropě.