Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Svatý Martin přiveze husu, mladé víno, cimbálovku i tanec v krojích. Kde všude v Praze si užijete slavnosti?

/
  • Svatý Martin dorazí například v pátek na náměstí Jiřího z Poděbrad.
    11. listopadu 2016 ● 06:30

    Máte chuť si zpestřit den svatého Martina pravou svatomartinskou husou a kvalitním vínem? Originální husí burger si budete moci dát na náplavce. Cimbálová muzika zase ozvláštní slavnosti na náměstí Jiřího z Poděbrad. A degustace mladých vín se můžete zúčastnit ve Vinici svaté Kláry.

  • 1.

    Husí burger na náplavce

    Svatomartinské slavnosti se v Praze opět vracejí na náplavku. Událost navštíví celkem 25 vinařů ze všech koutů země.

    K tradičnímu hodování neodmyslitelně patří husa. Návštěvníky proto čeká samozřejmě pečená husa, ale také další speciality. Ochutnat bude možné i husí burger, husí paštiku, husí játra nebo těstoviny s husím masem.

    Další již tradiční záležitostí pro svatého Martina je žehnání vínu. V průběhu akce se milovníci vín mohou těšit na doprovodný hudební program a také ohnivou show.

    Svatomartinské slavnosti na náplavce v Praze 2 proběhnou v sobotu 12. listopadu od 10:00 do 20:30 hodin

    Pražská náplavka opět ožije slavnostmi svatého Martina.
    Autor: Archetyp

  • 2.

    Cimbálová hudba a sám svatý Martin na Jiřáku

    Na náměstí Jiřího z Poděbrad zavítá v pátek sám svatý Martin na bílém koni. Vybraní vinaři budou servírovat kvalitní vína a kuchaři zase péct husu do křupava. Celou akci bude doprovázet také zábavný program, dokonce i pro děti.

    „Celá slavnost je velkou sousedskou sešlostí. Chceme pozvat občany naší městské části na tradiční husu a sklenku dobrého vína. Vítáni jsou samozřejmě i obyvatelé ostatních městských částí, kteří alespoň uvidí, jak je to u nás fajn,“ uvedla starostka Prahy 3 Vladislava Hujová.

    Na připraveném pódiu vystoupí cimbálová muzika Michala Horsáka, František Nedvěd mladší a Hod Dog Band. Děti se mohou těšit na loutkové divadelní představení a výtvarné dílny. Vstup na slavnosti, které začínají v 11:11, je zdarma.  

    Svatý Martin dorazí v pátek na náměstí Jiřího z Poděbrad.
    Autor: MČ Praha 3

  • 3.

    Botanická zahrada zve na degustaci vín

    I letos můžete ochutnat mladá vína českých vinařů a poodhalit tak kvalitu nového ročníku. Botanická zahrada v Troji již tradičně zve milovníky vín v 11 hodin ke slavnostnímu otevírání Svatomartinského vína na Vinici sv. Kláry.

    Svátek sv. Martina je první příležitostí, kdy je možné ochutnat vína daného ročníku, a zhodnotit tak jeho kvalitu. Tato mladá vína jsou velmi svěží, ovocitá a převažuje v nich primární aroma jednotlivých odrůd. Často se v nich vyskytuje zbytkový oxid uhličitý, takže jemně perlí na jazyku,“ zve botanická zahrada na událost na svých webových stránkách.

    Degustaci vína si užijete ve Vinici sv. Kláry.
    Autor: Botanická zahrada

  • 4.

    Slavnosti v Kyjích: Hry pro děti, jízda na koni, folková kapela Nigdy a samozřejmě i husa

    Vezměte s sebou přátele a děti, pro které jsme připravili hru v okolí rybníka, projížďky na koních, pohádku o sv. Martinovi a další zábavu. A kdo ještě bude mít večer energii, může si zatancovat, kdo ne, může s námi posedět při tónech folkové kapely Nigdy nevíš,“ zvou organizátoři lidi na páteční program.

    Tam se konají také Svatomartinské slavnosti. Pořádnou porci husy, knedlíku a zelí si můžete dát za 80 Kč. Vstup na akci je zdarma.

    Ve tři odpoledne začíná venkovní hra pro děti v okolí Kyjského rybníka. Vaše ratolesti budou hledat indicie, které jim pomohou s vyplněním tajenky. Tak získají heslo, za které je čekají odměny, třeba jízda na koni. Ve čtyři zase přijede svatý Martin na bílém koni.

    Husu za 80 korun si můžete dát v Kyjích.
    Autor: Facebook

  • 5.

    Národní zemědělské muzeum zve na vína a cimbálovku

    Již jubilejní 10. ročník slavnosti spojené se svatomartinskou tradicí pořádá Národní zemědělské muzeum. Na akci Letenská husa pro vás muzeum připravilo řízenou degustaci svatomartinských a mladých vín předních moravských a českých producentů.

    Účastnit se můžete i jejich prezentace, ochutnávky a prodeje vína a různých gastronomických specialit. O dobrou náladu se postará Cimbálová muzika Alexandra Vrábela.

    Národní zemědělské muzeum pořádá již 10. ročník slavností.
    Autor: Národní zemědělské muzeum

  • 6.

    Tanec v krojích, husa i víno v Praze 6

    Na Praze 6 se uskuteční svatomartinské slavnosti na »Náměstíčku« v pátek od 11 hodin a 11 minut.

    Těšit se můžete třeba na tradiční svatomartinskou husu, cimbálovou muziku, vystoupení tanečních krojovaných souborů a samozřejmě též na vynikající mladé víno.

    Kroje, husu a víno si užijete v Praze 6.
    Autor: MČ Praha 6

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy