Hannah Bartíková a Luboš Ton věnovali přípravě výstavy celý rok a objeli dohromady třináct hospiců Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče zařízení. V zařízeních, kde pečují o nevyléčitelně nemocné na sklonku života, vyfotili přes tisíc snímků, z nichž posléze vybrali ty nejsilnější. Podařilo se jim přitom zachytit i optimistické momenty odcházení z tohoto světa.

„Chceme ukázat, že i v hospici je život,“ vysvětloval pro Aha! sekretář správní rady hospicu Štrasburg Tomáš Kordač, který putovní výstavu v kostele sv. Václava reprezentuje.

Ten také vylíčil, jaké služby vlastně hospic nabízí. Hospice slouží všem, kteří péči potřebují. Nejčastěji se prý jedná o nemocné s onkologickou diagnózou. Výjimkou nejsou ani mladší pacienti, zařízení pečují i o děti. „Pomáháme pacientům ještě prožívat poslední dny naplno. Také zastupujeme rodiny v té nepříliš příjemné péči o fyzické tělo, aby lidé věděli, že mohou přijít za svým blízkým a je o něj dobře postaráno a nic jej nebolí.“

Právě bolest je podle něj pro umírajícího člověka hodně klíčová. „Pro člověka, který odchází, je nejdůležitější, aby ho nic nebolelo, fyzicky ani psychicky. A samozřejmě smíření a odpuštění,“ dodal Kordač.

Výstava

Kde? Kostel sv. Václava, Psychiatrická nemocnice Bohnice

Kdy? V době konání bohoslužeb, pondělí, středa a pátek v 15.30, neděle v 10.00

Za kolik: zdarma

Fotogalerie
7 fotografií