Ve výstavních prostorách PVA Letňany se sešlo několik set pejskařů se svými načesanými mazlíčky. Přijeli chovatelé z celé České republiky, ale i zahraničí. Dopoledne soutěžili jednotlivé rasy, z kterých se pak vybral nejlepší šampion. Psi stejného plemene běhali v kruhu a odborná porota je posuzovala.

Hodnotila postavu psa, vzhled, poslušnost, postoj a i to, jak se pes chová při chůzi. V rozlehlých prostorách soutěžilo nespočetně různých ras od malé čivavy, přes pudly až po vlkodavy. Vítězkou plemene německý boxer se stala osmiměsíční fenka z ostravské stanice.

Přijeli jsme na výstavu až z Ostravy, kde máme také chovatelskou stanici německých boxerů, která funguje už od roku 1978. Jsme moc rádi, že naše fenka vyhrála a může si cenu přidat mezi svá další ocenění,“ sdělila majitelka žíhané boxerky.

Lidé přijeli na výstavu i kvůli štěňatům

Na výstavu nepřijeli pouze chovatelé, ale i milovníci psů a lidé, kteří si přijeli vyhlédnout své budoucí štěně. „Na výstavu jsem chtěla cíleně právě kvůli boxerům, protože bych si chtěla v blízké době pořídit štěně. Bohužel jsem ale na webových stránkách výstavy našla, že v kruzích se bude posuzovat od 9 do 15 hodin. Když jsme ale s rodinou přijeli, byl už konec a na celé výstavě jsem potkala boxery jen dva,“ smutnila paní Pavla.

I přes zklamání si ale Pavla s rodinou výstavu užila. „Na druhou stranu se mi tu hrozně líbilo, jak spolu pejskaři komunikovali a jaká tu vládla příjemná atmosféra. Všichni byli moc milí, a když jsem si chtěla pohladit jejich psa, byli vstřícní a hned si začali o psech povídat,“ dodala milovnice boxerů.

Odpoledne následoval další program, který uvedly tři čísla psích tanečků. Poté atmosféra zhoustla, jelikož porota vybírala ty nejlepší z nejlepších. Soutěžilo se v nejrůznějších kategoriích. Z dorosteneckých plemen, která musí mít věk 6-9 měsíců vyhrál načesaný černý pudl.

„Do soutěže této kategorie nastupují psi a feny, které porota ocenila jako velmi nadějný 1 ze třídy dorost,“ vysvětlili organizátoři.

Nejlepší chovatelská skupina i psí veterán

Další soutěžní skupiny, které porotci z několika zahraničních států jako například z Austrálie hodnotili, byly nejlepší veterán, mladý vystavovatel nebo nejhezčí pár psů a nejlepší chovatelská skupina. Pokud chtěl majitel přihlásit své psy do soutěže o nejhezčí pár, musel vlastnit dva psy opačného pohlaví stejné rasy. V chovatelské skupině zase soutěžili minimálně 3 psi stejného plemene. Tuto kategorii vyhrála stanice, která chová flekaté dalmatiny.

Zaručeně největší úspěch sklidil u diváků majestátní aljašský malamut. Když vběhl s paničkou do kruhu, lidé začali tleskat, pískat a volat. Hned bylo jasné, že se jedná o jedničku mezi ostatními. „Bezkonkurenčně se mi ze všech psů tady líbil nejvíc aljašský malamut. Mezi jinými psy se nesl a bylo vidět, že on je král,“ sdělil Petr z Prahy.

Kromě soutěžení byla důležitá i příprava

Na výstavě nebylo hlavní pouze soutěžení, ale také příprava psa, který byl za celý den už unavený, znuděný a často nechtěl své páníčky poslouchat. Chovatelé tak nic nezanedbali, přivezli si s sebou židličky, stoly a klece, aby se jejich psi mohli dostatečně vyspat v klidu. Nezapomněli je také těsně před soutěží pořádně vyčesat a nastrojit.

„Když jsem pozorovala chovatele, co běhali se svými psy, bylo vidět, že je vůbec nezajímá jejich vzhled, to co si oni sami oblíkli. Zda si na sebe vzali sukni či kalhoty. Hlavní pro ně bylo, jak vypadá jejich šampion, jestli je správně učesaný nebo mu neteče slina,“ řekla Blesk.cz Pavla z východních Čech. Majitelé soutěžících psů tak nenechali nic náhodně a vždy měli po ruce připravený hřeben a kapsičku s pamlsky.

Podívejte se na video a fotogalerii z akce:

Video
Video se připravuje ...

V Letňanech soutěžili nejrůznější psí plemena. O víkendu se konala 31. Mezinárodní výstava psů. Michaela Lišková

Fotogalerie
46 fotografií