„Žena v pěkných botách není nikdy ošklivá,“ tvrdila už Coco Chanel a módní návrhář Manolo Blahnik, který sám sebe nazývá králem nůžek, jí dává za pravdu. „Mít na nohou »manolky« je lepší než mít sex. Vydrží déle,“ nechala se kdysi slyšet zpěvačka Madonna. Na to ale Blahnik, pověstný svým ostrým jazykem, zareagoval slovy: „Člověk ji musí obdivovat! Nikdo tak dokonale nedokáže maskovat svůj nedostatek talentu...“

Blahnik přišel na svět v roce 1942 na ostrově La Palma na Kanárských ostrovech, kde rodina jeho španělské matky vlastnila banánové plantáže. Jeho otec byl zase Čech (jménem nejspíš Eman) původem z Prahy, kde jim patřila farmaceutická firma. Ve 30. letech se prý plavil na lodi z Hamburku do Jižní Ameriky, a když po cestě zakotvili na Kanárech a tam poprvé uviděl ohnivou Španělku, budoucí Blahnikovu matku, okamžitě se do ní zamiloval. Společně pak měli dceru Evangelinu a syna Manola. Ten už jako malý dával namísto autíček přednost časopisům, v nichž našel svou životní lásku: módu. „Miloval jsem, když jsem mohl matku sledovat, jak si vyrábí boty, které si sama navrhovala,“ vzpomíná Blahnik.

Rodiče sice doufali, že bude z Manola diplomat, a poslali ho studovat politologii, on měl ale jiný sen a coby 22letý mladík odjel do Paříže studovat divadelní scénografii. V roce 1970 se pak setkal s Danielou Vreeland, sloupkařkou a tehdejší šéfredaktorkou magazínu Vogue, která Blahnika přesvědčila, že je jeho budoucnost v botách.

V roce 1973 si tak Blahnik otevřel v Londýně svůj první butik a dnes už má obchody mj. v New Yorku, Londýně, Sao Paulu či Dubaji. Česko navštívil naposledy v r. 1993 s už tehdy nemocným otcem, který mu mj. ukázal univerzitu, kde studoval. „Stále mám před očima překrásné barokní sochy světců i jejich křivky,“ vzpomíná Blahnik na Prahu.

Blahnik sám dnes žije (ač má byty po celém světě) převážně v britském Bathu, kde má ve své vile úctyhodnou sbírku asi 12 tisíc párů svých bot. „Od každého modelu, který jsem kdy stvořil, jeden pár,“ vysvětluje.

Sex a »manolky«

Sex ve městě (620 seriálových epizod, dva celovečerní filmy) je fenomén, který od roku 1998, kdy se začal vysílat, ovlivnil miliony žen. Prim v něm hrály lodičky od Blahnika, které s oblibou nosila hlavní hrdinka, spisovatelka Carrie Bradshaw v podání Sarah Jessicy Parker. Na nožky jí je ostatně nazouval i pan Božský, když ji žádal o ruku – kromě prstenu jí dal modré lodičky s názvem Hangisi za asi 26 tisíc korun. V roce 2014 dokonce S. J. Parker navrhla ve spolupráci se značkou Blahnik i vlastní kolekci bot a kabelek s iniciálami SJP. Navíc má od Blahnika celoživotní 30procentní slevu na všechny jeho boty.

Na Kampu přiveze 500 bot!

Chcete jeho boty vidět osobně? Máte šanci! Příští rok (od srpna do září) bude v pražském Museu Kampa vystaveno asi 500 předmětů z Blahnikovy dílny. „Výstava poputuje po evropských místech, která mám nejraději. Nejdříve bude v Benátkách, kde jsem několik let pracoval a které mám vůbec nejradši,“ říká Blahnik.

A jedním dechem dodává: „Bude také v Praze, kterou zbožňuji, protože je to město, kde se narodil otec. A předtím v Petrohradě, přímo v Ermitáži, a to je velká pocta. Neumím to vysvětlit, protože přes to všechno jsem přece jenom obuvník!“ Odhaduje se, že na výstavu dorazí přes 100 tisíc návštěvníků. Jenom produkční náklady na přehlídku vyšplhají až na téměř 5,5 milionu korun! Dalších 675 tisíc pak bude stát doprava exponátů z Petrohradu do Prahy.

Kdo všechno nosí boty Manolo Blahnika? Podívejte se ZDE

Fotogalerie
27 fotografií