Navzdory obřím nadnárodním organizacím, které zahlcují trh svými výrobky, české umění stále žije a daří se mu skvěle. Důkazem je také vznik zcela nové stálé expozice, kterou si mohou lidé zdarma prohlédnout během procházky Prahou.

Slavnostní otevření Pasáže českého designu
Autor: Daniel Vitouš

Metropole díky výstavě nabízí další z řady míst, na kterých se člověk může na okamžik zastavit, nechat za sebou každodenní shon a nechat se unášet světem umělců. Pasáž České národní banky mezi Senovážným náměstím a ulicí Na Příkopě nabízí vhled do děl začínajících návrhářů, ale také ostřílených matadorů.

Slavnostní otevření uměleckého projektu proběhlo ve čtvrtek 20. října, na zahájení zazpívala také držitelka studentské Thálie Anna Beránková.

Video
Video se připravuje ...

Na slavnostním otevření zazpívala také držitelka studentské Thálie Anna Beránková. Daniel Vitouš

Unikátní vana nebo tradiční hodinky

V jednotlivých výlohách pasáže můžete například obdivovat také dřevěnou vanu v ceně 255 000 korun. Mahagonová vana nese název Anna. Ptáte se, proč je právě ze dřeva? „To je jednoduché – protože všechny ostatní jsou studené,“ vysvětluje designér a autor vany Daniel Danes.

V dlouhé řadě vitrín narazíte na mnoho dalších výrobků z různých designérských odvětví. Poctivý český nábytek střídají obrazy, návrhářské kousky světel nebo oblečení. Nadšenci do kožených produktů tady prezentují svoje praktické minipeněženky nebo obaly na mobilní telefony.

Lidé mohou v pasáži nahlédnout také do světa bankovnictví.
Autor: Daniel Vitouš

Své místo ve vestavěném prostoru pasáže v centru Prahy mají také české hodinky Prim s historickou tradicí. V jejich výstavě naleznete také exempláře v hodnotě stovek tisíc korun. Pasáž českého designu představí také medaile z Jablonce nad Nisou nebo předměty ze světa bankovnictví.

Na výstavě se spolupodíleli architekt Ondřej Kamenický a návrhářka Kamila Vodochodská. „Tato pasáž v současnosti ještě potřebuje energii, aby začala fungovat tak, jak bychom si představovali. Proto zde chystáme různé workshopy, aby lidé měli možnost zjistit, jak se tvoří,“ vysvětluje Vodochodská.

Pasáž českého designu představuje kolemjdoucím také obrazy.
Autor: Daniel Vitouš

Na bezpečném místě

Umělecká díla v hodnotách stovek tisíc korun mohou samozřejmě přilákat chamtivé zloděje. „Vystavené předměty jsou pojištěné. O mahagonovou vanu zrovna strach nemáme, protože je dost těžká. Celé místo je ale pod dohledem kamer a spolupracujeme s ostrahou České národní banky,“ vysvětluje iniciátorka celého projektu Pasáž českého designu Hana Homolková.

Prostory pro výstavu českých designérů zatím organizátoři v pasáži úplně nezaplnili. Další umělci proto mají stále šanci prezentovat v centru Prahy svá díla. Projekt v pasáži totiž funguje neziskovou formou. Designéři zde tedy mohou vystavovat zdarma nebo za symbolický poplatek. Podle Hany Homolkové také pasáž pracuje na principu „větší se stará o menšího“, zkušenější a zavedená firma si v takovém případě bere pod svá křídla různé začínající umělce.

Pasáž českého designu jde sympatickým způsobem proti konzumní společnosti a snaží se přinášet do různých odvětví umění a designu svěží vítr. Prohlédnout si místo může každý z vás přímo v průchozích prostorách Pasáže České národní banky.

Podívejte se na celou výstavu Pasáže českého designu:

Fotogalerie
25 fotografií