Na východním okraji Letenských sadů v Praze 7 se nachází na první pohled zajímavá budova, o které se příliš často nehovoří. Říká se jí Bruselský pavilon, někdy také Československý pavilon či EXPO 58 – to z toho důvodu, že tato stavba reprezentovala naši zemi na stejnojmenné výstavě v roce 1958 v belgickém Bruselu.

Československá výstava tehdy v Belgii zabodovala a získala nejvíc ocenění ze všech zúčastněných zemí. Došlo proto k rozhodnutí, že tato chlouba bude dál soužit přímo v Praze. Stavba se tedy rozmontovala a po částech převezla do Prahy, kde ji dělníci dali opět dohromady.

Rok 1960: Lidé si užívají právě zprovozněné restaurace v Letenských sadech.
Autor: ČTK/Šaroch Jindřich

V Letenských sadech od převozu až dodnes stojí část tehdejšího pavilonu, která sloužila jako restaurace, zatímco zbytek stavby dělníci znovu postavili na nedalekém Výstavišti. Tato zbylá část budovy ovšem vyhořela při požáru v roce 1991.

Restaurace s výhledem na metropoli

Část budovy EXPO 58 v Letenských sadech stojí na svém místě od roku 1960, kdy zde začala po vzoru výstavy v Bruselu fungovat jako restaurační zařízení. Z historických fotografií je patrné, že zejména v 60. letech minulého století se místo těšilo velké oblibě Pražanů.

Účastníci III. celostátní spartakiády na terase Bruselského pavilonu v roce 1965
Autor: ČTK/Šaroch Jindřich

Velice netradičně vypadající stavba na vyvýšeném místě nad řekou Vltavou s výhledem na pražské historické centrum – budova EXPO 58 měla všechny nezbytné předpoklady k tomu, aby se z ní stala atraktivní a vyhledávaná lokalita.

V roce 1965 místo dokonce hostilo účastníky III. celostátní spartakiády. Z dalších dobových fotografií je patrné, že právě místní terasa byla u návštěvníků velice oblíbená – výhled nabízela skutečně impozantní. Tehdejší radovánky z historických snímků vyloženě dýchají dnes již neopakovatelnou atmosférou.

Úpadek a povstání Fénixe z popela

V průběhu dalších desetiletí minulého režimu restaurace v Bruselském pavilonu stále fungovala, což dokládá mimo jiné i snímek z roku 1979. Po pádu komunismu se však budova pravděpodobně stala obětí tehdejší obrovské vlny privatizace majetku a restaurace se stala majetkem soukromých osob.

Bohužel se tato změna stala věhlasnému podniku osudnou. Bruselský pavilon začal postupně chátrat, až se z něj stala nepoužitelná ruina, která u dalších generací Pražanů začala postupně upadat v zapomnění.

Období chátrání Bruselského pavilonu, rok 2000
Autor: ČTK/Mášová Petra

V současnosti budova veřejnosti neslouží, podařilo se ji však naštěstí po rozsáhlé rekonstrukci zachovat. Navzdory tomu, že nyní funguje jako sídlo reklamní agentury a nacházejí se zde kanceláře, mají alespoň lidé možnost místo navštívit a obdivovat výhled, kterého si z místní stále veřejnosti přístupné terasy návštěvníci pavilonu v minulosti užívali.

Prohlédněte si, jak Bruselský pavilon v průběhu své existence vypadal:

Fotogalerie
25 fotografií