Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Signal festival rozsvítí 23 míst v Praze: Podívejte se na 11 z nich, která stojí za návštěvu

/
  • Signal Festival opět ovládne Prahu. už ve čtvrtek 13. října a potrvá čtyři dny.
    13. října 2016 ● 12:24

    Podzim je tady a s ním i již tradiční kulturní událost, která láká celé Česko do Prahy. Signal festival startuje čtvrtý ročník. Ten rozzáří metropoli na 23 místech od 13. do 16. října. Dvě třetiny z celkového počtu instalací budou mít letos premiéru. Redakce Blesk Praha pro vás vybrala místa, která byste si rozhodně neměli nechat ujít.

  • 1.

    Rusové na Staromáku

    Jedním z nejhezčích a již tradičních míst, která stojí za to vidět, je projekce videomappingu na Staroměstském náměstí na paláci Kinských. Ruské mediální a designové studio Radugadesign představí hudebně-obrazovou show. „Počáteční zmatek a změť tvarů představuje neuspořádaná data, se kterými autoři videomappingu pracují. Skrze fasádu paláce Kinských je ale upravují do tvarů, které nakonec vytvářejí harmonickou melodii,“ popisuje letošní světelné představení tisková mluvčí Signal festivalu Andrea Bezdíčková.
    Signal festival 2016
    Autor: Signal festival 2016
  • 2.

    Světelné struny

    Sci-fi se stává realitou. U Klementina bude možné od sedmé večerní až do půlnoci rozeznít paprsky světla. „Jedná se o paprsek světla, který se díky nejnovějším technologickým principům při dotyku chová jako skutečná struna v hudebním nástroji,“ představuje nevšední interaktivní instalaci tisková mluvčí.
    Signal festival 2016
    Autor: Signal festival 2016

  • 3.

    Čarovný stůl

    Další zajímavou interaktivní instalací je projekt Zacharyho Liebermana. „Instalace je vyvinuta na základě série softwarových výzkumů odrážení světla. Další fáze vědeckého bádání je ale na našich návštěvnících,“ představuje autor světelný stůl.  Interaktivní instalace nabídne návštěvníkům možnost hrát si a tvořit pomocí světel a stínů nejrůznější obrazce.
    Signal festival 2016
    Autor: Signal festival 2016

  • 4.

    S Barceloňany na jinou planetu

    Španělé ze studia Tigrelob si pro Pražany připravili 3D projekci na Tyršově domě. „Projekt MUTIS vznikl jako pocta španělskému výzkumníkovi, botanikovi a matematikovi José Celestinu Mutisovi,“ říká tisková mluvčí. Studio tak představí osm neznámých a smyšlených živočišných druhů vytvořených pohybem, objemem a zvukem. Diváci se tak navíc skrze audiovizuální projekt přenesou na jinou atypickou planetu.
    Signal festival 2016
    Autor: Signal festival 2016
  • 5.

    Padající kostel

    Jednou z nejpovedenějších projekcí bývá ta na náměstí Míru. Německý umělec Daniel Rossa představí na kostele svaté Ludmily projekt čtyř projekcí. „Svou show upozorňuje na jednotlivé prvky pražského kostela. Pevně se drží základů historické architektury, respektuje všechny její charakteristiky a interpretuje je skrze světelné umění,“ popisuje tisková mluvčí Signal festivalu.
    Signal festival 2016
    Autor: Signal festival 2016
  • 6.

    Příroda jako ze snu

    Cesta do jiného světa. Ta čeká Pražany na Karlově náměstí. Příroda tak, jak ji neznáme, plná geometrických tvarů. „Riera geometrii chápe jako přirozenou součást krajiny, která ji tvoří a prostupuje ji skrz naskrz. Snad i proto ji sám využívá jako tvůrčí nástroj. Přibližte se k této instalaci, nechte se jí obklopit a zkuste jen tak rozjímat,“ láká na show tisková mluvčí.
    Signal festival 2016
    Autor: Signal festival 2016
  • 7.

    Pohádkové světlušky

    Poetická interaktivní instalace návštěvníky přenese do světa světlušek. „Light Sowers je interaktivní instalace, a je tak na návštěvnících festivalu, aby lasery, které ji rozsvítí, uvedli do chodu,“ vysvětluje princip mluvčí Signal festivalu. Návštěvníkům postačí pouze ruce, které ožijí svět světlušek.
    Signal festival 2016
    Autor: Signal festival 2016
  • 8.

    Oheň a blesky

    Národní Palác přivede návštěvníky do tajemného světa. „Kolektiv TUNDRA si pro návštěvníky připravil skutečně intenzivní zážitek, při kterém se jako nezvaní svědci dostávají přímo do epicentra vzácných přírodních jevů,“ popisuje tisková mluvčí Signal festivalu. Projekce nebude přístupná lidem na vozíčku ani kočárkům z důvodu bezpečnosti.
    Signal festival 2016
    Autor: Signal festival 2016

  • 9.

    Smyčka

    Piazzeta Národního divadla bude vybízet k zamyšlení nad smyslem života. „Cyklický pohyb přelévání objektů z jedné strany na druhou představuje jeden ze základních principů bytí, od zvukové oscilace struny, přes cyklické střídání dne a noci a koloběh života, až k samotnému rozpínání a smršťování vesmíru,“ představuje projekt jeho autor Michal Pustějovský.
    Signal festival 2016
    Autor: Signal festival 2016

  • 10.

    Obří bytosti

    Na několika místech Prahy bude možné zahlédnout mimozemské obry. Jedním z míst je náměstí Curieových, dalším náměstí Jana Palacha, Střelecký ostrov, Kampa a Karlovo náměstí. Instalace se inspiruje česko-francouzským animovaným filmem ze 70. let, který se jmenuje Divoká planeta. „Představuje nepředstavitelně dalekou budoucnost, ve které je planeta osídlena obřími futuristickými bytostmi a lidé jsou pouze divokými původními obyvateli a dostávají se na úroveň lesní zvěře,“ říká australská umělkyně Amanda Parer.
    Signal festival 2016
    Autor: Signal festival 2016
  • 11.

    Let noční oblohou

    Proletět se noční oblohou a na okamžik mít pocit, který byste měli na Mount Everestu, bude možné na náměstí Republiky. Japonský umělec Yasuhiro Chida představí jev, kterému se říká brockenské strašidlo. „Objevuje se vysoko v horách, kdy horolezec stojí zády ke slunci a dívá se z hřebene hory do mlhy. Vznikne tak ohromně zvětšený stín pozorovatele obklopený duhou,“ popisuje umělec.
    Signal festival 2016
    Autor: Signal festival 2016

    Vše o Signal festivalu 2016 čtěte na Blesk.cz zde

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy