Hnutí Free Art Friday, původem z Velké Británie, vzniklo v roce 2006, kdy začínající umělci na sociální síti Flickr sdíleli fotografie svých uměleckých děl s označenými místy, kde jsou fotografie k odebrání zdarma. 

Cílem je dostat začínající umělce do povědomí lidí. Chceme, aby umění bylo pro každého, proto i na Free Art Friday si jej návštěvníci odnáší domů zcela zdarma,“ vysvětluje koncept akce zakladatelka Free Art v Praze Lucie Bártová. Na myšlenku pražského Free Art Friday přišla umělkyně v době, kdy se jí začaly obrazy doslova hromadit v bytě.

Návštěvníci byli z nového místa nadšení. „Loni ve Švehlovce se nedalo ani hnout. Tady to je daleko příjemnější, takové víc punkové,“ chválila free výstavu návštěvnice Soňa (24).

„Mezi vystavujícími byli jak umělci, kteří se svými díly živí, tak ti, kteří tvoří zejména pro sebe jako určitý druh psychoterapie,“ popisuje širokou škálu vystavovatelů pořadatelka Lucie Bártová

Zajímavostí podzimního pátého ročníku byla možnost podívat se na tvorbu umělců naživo na místě. A kdy bude další akce hnutí Free Art? To najdete zde.

Podívejte se, jak to na Free Art Friday vypadalo:

Fotogalerie
20 fotografií