Workshop odstartoval s plně obsazenou přednáškovou halou První lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Návštěvníci seděli i na schodech. „Věděli jste, že si muži v průměru měsíčně sáhnou na koule 369x, ženy na prsa 169x?“ odstartovala přednášku zakladatelka organizace Loonu a projektu Prsakoule Kateřina Vacková. 

Ovšem ačkoli si každý sáhneme na tyto části těla tolikrát, samovyšetření většina opomíjí. Autorka projektu se tak snaží šířit ve společnosti důležitost prevence a samovyšetření jednou měsíčně.

Rakovinu ve třetině případů objeví partner

Už se nám ozvalo 29 lidí, kteří si díky kampani našli rakovinu, polovinu z nich objevil právě partner,“ zmínila při přednášce Vacková. V průměru u rakoviny tohoto typu bývá pravidlem, že partneři objeví bulku v 1/3 případů.

Během workshopu nechyběla ani ukázka, jak na to – od vtipné asistentky Marianky, která rozesmála celou síň. Tím tak zpříjemnila nepříliš veselé téma. „Naslouchejte svému tělu,“ kladla na srdce lidem.

Nepanikařte a nestyďte se,“ říkala důrazně. A to právě proto, že stud mnohdy zapříčiní úmrtí mužů, kteří měli strach, že by přišli o varle.

„Ročně se přijde na rakovinu varlat u 450 mužů, u mladých mužů mezi patnáctým a třicátým pátým rokem věku. Padesát jich ročně zemře jen proto, že se styděli za to, že jim jedno varle vezmou,“ prozradila smutný fakt Vacková. Zároveň podotkla, že se dnes dá vše řešit, a to silikonovým preparátem a také zamrazením spermií.

Organizace se snaží šířit důležitost prevence nejen v ohledu Prsakoule po celém Česku. „Můžete si i od nás nechat posílat měsíční upozornění, že je čas se prohlédnout,“ zmínila na závěr přednášky Vacková.

Jak si správně vyšetřit prsa nebo varlata, se dozvíte ZDE.

Jak workshop vypadal?
Fotogalerie
10 fotografií