Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dechberoucí záběry pražských potoků: Metropole odhalila jednu ze svých krás

/
  • Suchý poldr Čihadla na vodních tocích v Praze
    7. října 2016 ● 10:26

    V Praze vznikly neuvěřitelné záběry jednotlivých pražských potoků z ptačí perspektivy. Pomocí dronu si lidé mohou prohlédnout, jak v současnosti vypadají například Hostavický potok, Šárecký potok nebo Rokytka. Dle vyobrazené malebné krajiny se vám ani nebude chtít uvěřit, že sledujete pražské prostředí. Pokochejte se.

  • 1.

    Hostavický potok – Dolní Počernice

     

    Hostavický potok v Dolních Počernicích
    Autor: Praha.eu

     

    Revitalizace Hostavického potoka v Dolních Počernicích proběhla roku 2015 na celkové délce 1 126 metrů. Město pomocí úprav začlenilo vodní tok do okolní zeleně a zvýšilo tím ekologický, estetický a rekreační potenciál území.

     

    Před úpravami byla místní zeleň většinou ve velmi špatném stavu. Proběhlo proto vyčištění a následně se v oblasti vytvořila širší sníženina. Vzniklo tím zcela nové koryto Hostavického potoka, to původní prakticky v celé délce pracovníci zasypali.

     

    Podél potoka se nachází několik drobných vodních ploch pro obojživelníky, můžete se zde procházet po štěrkových cestách a lávkách. U cesty naleznete také lavičky a místní dětské hřiště prošlo modernizací.

     

    Podívejte se na video:

     

     

  • 2.

    Hostavický potok – retenční nádrž Slatina

     

    Hostavický potok – retenční nádrž Slatina
    Autor: Praha.eu

     

    Revitalizací v roce 2015 prošla také oblast Hostavického potoka nad retenční nádrží Slatina, zde se pracovalo v délce 266 metrů. V minulosti zde totiž proběhly úpravy, které namísto zkvalitnění vedly k nestabilním stromům, protože kvůli betonovému opevnění nemohly jejich kořeny dostatečně zarůst v zemi.

     

    Bylo proto nezbytné místo uvést do pořádku. Dělníci zasypali původní koryto potoka a vedle něj vzniklo koryto zcela nové. V oblasti také vznikly nové tůně a mokřad.

     

    Podívejte se na video:

     

     

  • 3.

    Šárecký potok – Zlatnice

     

    Šárecký potok – Zlatnice
    Autor: Praha.eu

     

    Šárecký potok v Praze v oblasti Zlatnice v minulosti kopíroval silnici a tekl mezi komunikací a ploty místních domů. Po úpravách na přelomu let 2012 a 2013 se vodní tok vrátil zpátky na luční plochu v prostorách přes silnici, úpravy probíhaly na 650 metrech potoka.

     

    Na místě vzniklo pět nových tůní, některé z nich jsou napojené přímo na potok. Došlo také k vyčištění okraje přilehlého lesa, a tak se vodní tok a jeho prostředí nádherně propojilo s lesním životem. Pro návštěvníky pracovníci vybudovali novou pěšinu a lávku.

     

    Podívejte se na video:

     

     

  • 4.

    Šárecký potok – Jenerálka

     

    Šárecký potok – Jenerálka
    Autor: Praha.eu

     

    Další revitalizací Šárecký potok ve stejném časovém období prošel v oblasti pod Jenerálkou. Zdejší oblast lidská činnost poznamenala mnohem méně než na Zlatnici, ovšem i zde došlo na úpravy v celkové délce 117 metrů potoka.

     

    Revitalizace podpořila přírodní vinutí potoka, také zde došlo k tvorbě nových tůní.

     

    Podívejte se na video:

     

     

  • 5.

    Rokytka – tok nad Hořejším rybníkem

     

    Rokytka, tok nad Hořejším rybníkem
    Autor: Praha.eu

     

    Revitalizace potoka Rokytka v oblasti nad Hořejším rybníkem v Praze se snažila navrátit toku jeho přirozenou tvář. Na počátku 20. století byl totiž potok v oblasti narovnán a jeho koryto zdevastovaly nutrie.

     

    Práce proběhly na 518 metrech Rokytky v letech 2014 až 2015. Místo rovného toku vzniklo přírodě bližší klikatící se a mělké koryto. V obloucích potoka vznikly nové vodní plochy a našlo se také místo pro vybudování kolmé stěny pro ledňáčky.

     

    Místo se stalo i nalezištěm archeologických předmětů. Během úprav z minulosti sem totiž lidé naváželi směs zeminy a suti z demolice historických domů z centra Prahy. Našla se zde také keramika nebo pozůstatky stolního a kuchyňského nádobí.

     

    Součástí revitalizace byl také vznik cyklostezky, lávky a laviček. Došlo k vyčištění pozůstatků hruškového sadu a vysázely se zde nové stromy.

     

    Podívejte se na video:

     

     

  • 6.

    Suchý poldr Čihadla

     

    Suchý poldr Čihadla na vodních tocích v Praze
    Autor: Praha.eu

     

    Revitalizace koryt potoků v oblasti suchého poldru Čihadla je dosud největší revitalizační akcí potoků v Praze a okolí. V letech 2007 až 2008 vzniklo celkem 1605 metrů nových koryt na Svépravickém potoce, Rokytce a Hostavickém potoce.

     

    Čihadla vznikla v 80. letech minulého století kvůli zachycování přívalových srážek z povodí Rokytky. V 18. století na místě stával velký rybník, časem ale došlo k jeho vypuštění a objevilo se zde pole.

     

    V minulosti se na místě vodní toky napřímily a opevnily betonovými tvárnicemi. Území je ale k rozlévání vody určené, a tak neměl beton na místě své opodstatnění. Během revitalizace tedy pracovníci zasypali stará opevněná koryta a vyhloubila se zde pro vodu nová, klikatá cesta. Místo teď působí mnohem přirozenějším dojmem.

     

    Podívejte se na video:

     

     

  • 7.

    Svépravický potok – pískovna Martiňák

     

    Svépravický potok – pískovna Martiňák
    Autor: Praha.eu

     

    Revitalizace na zdejším toku navazuje na předchozí úpravy z roku 2008, zaujímá území mezi suchým poldrem Čihadla, rybníkem V Pískovně a Martiňákem. Hlavní část úprav dokončili dělníci v roce 2015.

     

    Tok Svépravického potoka zde v minulosti lidé také narovnali a svým vzhledem připomínal spíš odvodňovací kanál. Na místě proto v rámci úprav došlo zrovna tak na úpravu koryta.

     

    Během prací zasypali pracovníci původní betonový kanál od výtoku z rybníka Martiňák a vznikl tu nový odtok, který je mnohem přirozenější. Vytvořila se také nová tůně o rozloze 1 800 metrů čtverečních.

     

    Podívejte se na video:

     

     

  • 8.

    Potoky v Praze

     

    Pražské potoky v současnosti naštěstí neprocházejí úpravami z období minulého režimu, které spíš znamenaly odklon od přírody a snahu o konstruktivismus za každou cenu. V současnosti dochází k revitalizacím v souladu s krajinou, a tak také v Praze můžeme navštěvovat tato malebná místa.

     

    Prohlédněte si fotogalerii pražských potoků:

    Fotogalerie
    38 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy