V rámci Mezinárodního dne zvířat proběhly v sobotu 1. října v pražské zoo křtiny. Rok 2016 se v metropolitní zoo počítá mezi silné roky se spoustou vzácných přírůstků. Také středně velké opice – guerézy pláštíkové – mají důvod k radosti.

Téměř dvouměsíční mládě dostalo jméno Kibo. „Ještě stále tráví většinu času se svou matkou nebo svými sourozenci, ale už se také samo nebojácně pouští na průzkumné výpravy po okolí. Ve větvích stromů ho zatím mají starší rodinní příslušníci raději pod kontrolou, ale na zemi se již pohybuje zcela bez dozoru,“ prozradila Hana Matoušů ze Zoo Praha.

V Zoo Praha pokřtili další opičí mládě, gueréza pláštíková dostala jméno Kibo.
Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

Guerézy pláštíkové pocházejí z Afriky a živí se převážně listím. V jejich komunitě vznikají zásadní sociální vazby. Opice žijí pospolitě, vzájemně si důvěřují, a tak se o nové přírůstky starají všichni společně. Pouze otec má jinou roli, stará se totiž o bezpečí rodiny.

„Malé mládě matka hned po narození půjčuje starším sourozencům, kteří se následně podílejí i na jeho výchově, pečují o něj a hrají si s ním,“ dodává Hana Matoušů.

Už brzy budou mít guerézy v Zoo Praha další důvod k radosti. Na Opičích ostrovech se totiž očekává narození dalšího mláděte, tentokrát je březí samice Lomela.